Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powiększony węzeł pachwinowy przy częstych przeziębieniach u dziecka

Gość Mariola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mój syn (12 lat) ostatni często choruje tj. przeziębienia, powiększone od dłuższego czasu nieznacznie szyjny i pachwinowy węzeł chłonny. Kilka razy był u pediatry, ale ten mówi iż wszystko jest w porządku i żeby się nie przejmować. Jednak dla pewności postanowiłam synowi wykonać morfologię z rozmazem, OB i mocz. Z otrzymanych wyników wynika iż następujące parametry odbiegają od norm: MCHC 35,9 przy normie 31-35 NEUT% 36,9 przy normie 45-75 NEUT 2,2 przy normie 2,5-7,2 Pozostałe parametry w morfologii w normie. We wzorze krwinek białych następujące odchylenia (JM: %): Segmenty 32 przy normie 45-66 Eozynofile 10 przy normie 1-5 Bazofile 2 przy normie 0-1 limfocyty 50 przy normie 20-45 limf reakt 4 przy normie 0-1 pałeczkowate w normie Poza tym jeżeli chodzi o mocz to: kryształy szczawianu wapnia bardzo liczne, bardzo drobne leukocyty w moczu pojedyncze 0-1 w p.w. nabłonki wielokątne: pojedyncze Białko i krew w moczu nieobecne Proszę o informację co te wyniki oznaczają i co mam dalej robić?

Witaj! Przytoczone wyniki morfologii zawierają nieznaczne odchylenia od normy. Mogą sugerować infekcję wirusową, którą syn przechodzi lub niedawno przechodził. Jeśli chodzi o wynik badania moczu to warto rozszerzyć diagnostykę, gdyż obecność licznych szczawianów wapnia może świadczyć o kamicy nerkowej lub stanie zapalnym. Pamiętaj, że wyniki badań powinien interpretować lekarz mając na uwadze stan ogólny pacjenta.