Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Dodatni objaw Davida Lattermana a uszkodzenie więzadeł księżycowo-łódkowych

Gość Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W 2006 roku podczas wypadu na snowboard wywróciłem się na prawy nadgarstek. Myślałem że to nic takiego jednak dwa dni później udałem się do szpitala gdzie lekarz bez namysłu skierował mnie na założenie gipsu. Dodatkowo trenuje profesjonalnie szermierkę. Przez parę lat się męczyłem i w końcu udałem się na prześwietlenie nadgarstka. Radiolog stwierdził stan po złamaniu kości łudeczkowatej, dodatni objaw Davida Lattermana jako wyraz uszkodzenia więzadeł księżycowo-łudkowych. Przez ostatnie pięć lat jakoś nauczyłem się z tym żyć i muszę powiedzieć że nie było tak źle jedyną wadą było lekkie ograniczenie ruchomością nadgarstka. Jednak kilka dni temu podczas podnoszenia dosyć ciężkiej siatki z zakupami odczułem niewyobrażalny ból. Aktualnie ból pojawia się przy trzymaniu lekkich rzeczy takich jak np. łyżka. Przez wiele lat zwlekałem z tym gdyż byłem w trakcie ciągłych treningów jednak teraz trochę się martwię. Pozdrawiam i proszę o radę.

Witaj! Najprawdopodobniej podczas podnoszenia ciężkiej rzeczy doszło do odnowienia się kontuzji w nadgarstku. Aby ustalić przyczynę dolegliwości bólowych konieczna będzie wizyta u lekarza i wykonanie badań obrazowych. Na podstawie badania oraz wyników badań dodatkowych lekarz będzie mógł wdrożyć adekwatne do problemu postępowanie.