Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Problem z oddawaniem stolca a szczelina odbytu

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc!! Witam mam pytanie jak sobie pomóc odbolkowac się psychicznie przy oddawaniu w strasznych mękach stolca z powodu prawdopodobnie szczeliny odbytu.Od ponad miesiaca mam problem z oddawaniem stolca,wypróżniam sie raz na 8-10 dni(tak było ponad mies.temu)teraz 1 na -2,3 dni ale zawsze tylko troszeczkę a siedze w wc ok.40 min.i zwijam się z bólu iż jak juz prawie mi się uda to cofam*kupkę*bo strasznie mnie boli odbyt w srodku,ból jest na tyle silny że siedzę zaciskam nogi i posladki,aż do momentu że nie wytrzymuję i troszeczkę się wyciśnie i na tym koniec:( Stosowałam już czopki hemocal i maść proctohemolan i nie widzę rzadnej poprawy,czopki glicerynowe też mi nie pomagaja i wogóle nie działaja na mnie,dziś mam zamiar zaryzykowac z lewatywą a w przyszlym tyg.umówić się z lekarzem bo przyznam szczerze że już mam dość,nigdy wcześniej nie miałam takich problemów dopiero po wycietym woreczku żółciowym po którym jestem już 4 mies.Będe wdzieczna za info co mi może być czy to hemoroidy czy szczelina odbytu i czym się moge poratowac do przyszłego tygodnia, nie krwawię!!!

Podstawą jest oczywiście wybranie się do lekarza - w tym wypadku proktologa. Pierw trzeba wyleczyć szczelinę ,która jest chorobą PSYCHICZNĄ (im więcej się myśli tym napięcie zwieracza się powiększa i dochodzi do pęknięć i przetarć a następnie szczeliny). Do czasu wizyty u lekarza mogą pomóc nasiadówki z kory dębu (na opakowaniu pisze co i jak) z 2-3 razy dziennie po 5-10 min w wywarze ok 40 stopniowym. Żadnych maści i kremów. Po każdym wypróżnieniu podmywać się zimną wodą (żadnych mydeł !!!). Do tego trzeba stosować dietę bogatoresztkową (duża zawartość błonnika) -warzywa , owoce , 3 l wody mineralnej niegazowanej dziennie , zero słodyczy i alkoholu , chleb razowy... Głównie szukać na opakowaniach zawartość błonnika pokarmowego... Dziennie najlepiej jakby było ponad 20-30 g Najważniejsze to zgłośić się do PROKTOLOGA ... nic na własną rękę bo można zaszkodzić - wiem co mówie bo jestem już po 3 szczelinach... Pozdrawiam i daj znać jak będziesz wiedziała coś więcej od lekarza... Może i ktoś się też czegoś dowie dzięki Tobie...

Dziekuje oczywiście dam znać.....Dzis na szczęscie sie udało opróżnić choc łatwo nie było-myslałam że na kolanach sie wykupkam z bólu,ale poszło:)Co do kremów to widzę że sobie sama szkodziłam:(bo smarowałam się co chwilę a tuz *przed*obowiazkowo:(

No to chyba prywatnie u nas tylko wchodzi w grę,a jesli nie to musze iśc do internisty po skierowanie i mam nadzieję że tylko po skierowanie bo zabardzo jakoś nie uśmiecha mi się tyłek wystawiać lekarzowi rodzinnemu,a takie dzis usłyszałam zalecenie że mam sie udac do rodzinnego on bedzie wiedział co dalej... Oczywiście pujdę nie ważne czy prywatnie czy nie i tylko do proktologa o ile taki u nas wogóle jest? Jeszcze raz slicznie dziękuję i trzymam kciukasy za nasze tyłki...

Jeśli chodzi o proktologs ns nfx to trzeba się nastawić na co najmniej miesiąc czekania... myśle że jeśli to nie kłopot to wydać stówke i nie męczyć się dłużej i skorzystać z wizyty prywatnej Tylko pierw trza znaleźć dobrego proktologa (bo są proktolodzy i są PROKTOLODZY^^ ) najlepiej poszukać opinii o lekarzach chociażby na stronie ZnanyLekarz. Pozdrawiam