Gość Lena K. Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Od około roku odczuwam coraz bardziej dokuczliwe bóle kręgosłupa lędźwiowego. Po wizycie u lekarza neurochirurga (jestem pod opieką od około 6ściu lat, listopad 2011 operacja kr.szyjnego, dwie masywne przepukliny i wymiana dwóch dysków) otrzymałam skierowanie na rezonans. Ponieważ lekarz jeszcze jakiś czas jest na urlopie, będę bardzo wdzięczna za interpretację następującego opisu : * Zmiany zwyrodnieniowo-zniekształcające. Wypukliny krążków międzykręgowych : centralno-prawoboczna na 5mm na poziomie L3/L4 z uciskiem worka oponowego i przyleganiem do prawego korzenia L4, ze zwężeniem kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym do 7,5mm i centralno-lewoboczna na poziomie L4/L5 na 4mm z uciskiem worka, przyleganiem do lewego korzenia L5 i zwężeniem kanału kręgowego do 9mm. Torbiel oponowa wielkości 22x15x13mm w kanale kregowym po stronie prawej na poziomie S2/S3 modelująca korzenie nerwowe i częściowo wpuklająca się do otworu międzykręgowego. Sygnał z rdzenia kręgowego prawidłowy.* Jeszcze raz powtórzę : bardzo będę wdzięczna za interpretację. Z góry serdecznie dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darek Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Badanie MR kręgosupa piersiowego wykonano w sekwencjach T1-T2-zależnych i STIR w przekrojach strzałkowych osiowych. Nierowne zarysy blazsek granicznych tzronów kręgów odcinka dolnego-guzki Schmorla.Drobne osteofity krawędzi trzonów. W kręgu Th10 w tylnej częśći trzonu i nasadzie łuku po stronie lewej widoczne jest ognisko wysokosygnałowe,nie saturujące się w obrazach Fat-Sat o wymiarach ok 15x20mmi drugie ognisko 8mm w trzonie kręgu Th4 o podobnym sygnale- obraz charakterystyczny dla naczyniaków. Na poziomie Th8/Th9 centralna protruzja tarczy międzykręgowej z towarzyszącymi osteofitami tylno- bocznych krawedzi trzonów uciskają worek oponowy,bez cech ucisku rdzenia kręgowegoi bez konfliktu korzeniowego. Prawidłowy obraz korzeni nerwowych w obszarze otworów międzykregowych. Obraz rdzenia kręgowego w odcinku piersiowym prawidlowy. Co tn wynik oznacza.Bo odczuwam bole co dziennie. Prosze o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ewa Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 W trzonie kręgu Th1 ognisko o wzmożonym sygnale w obrazach T1 i T2 zal., w osi dł. 7mm, podobnie niewielkie w trzonie kręgu Th9-mogą odpowiadać naczyniakom, do różnicowania z ogniskami przebudowy tłuszczowej Chciałam się zapytać co oznacza sformułowanie: ogniska przebudowy tłuszczowej i czy oznacza to nadal zmianę łagodną, czy może złośliwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stefan Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 lordoza lędzwiowa prawidłowa blok kostny Th12 L1 zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowychL3-L4 i L4-L5 wyrażone obniżeniemsygnału w obrazach T2-zależnych(odwodnienie krążków)oraz obniżenie ich wysokości wypukliny pierścieni wyżej wymienionych uogólnione zmiany zwyrodieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów i w stawach międzykręgowych najbardziej nasilone na wysokości L4-L5 zmiany te powodują stenozę kanału kręgowego wg.Jonesa z wyczerpaniem rezewy objętościowej i wyciśnięciem zachyłków bocznych pozostałe krążki prawidłowe stożek rdzenia bez zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Joanna Opublikowano 8 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Proszę o Pańską opinię w sprawie wykonanego przeze mnie MR odcinka szyjnego. Obrazy T1 i T2 -zależne uwidoczniło wypuklinę pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego C6-C7, która modeluje brzuszną powierzchnię worka oponowego.Obniżenie sygnału w obrazach T2- zależnych z tego krążka przemawia za jego zwyrodnieniem( odwodnienie krążka). Badanie wykonywałam z tego powodu, iż od długiego czasu odczuwam bardzo silne bóle między łopatkowe przechodzące w ból prawego barku oraz drętwienie prawej ręki.Nie mam tyle siły w prawym co w lewym ręku , Ponadto częśto odczuwam , jakby przechodził mi prąd przez prawą stronę ciała. TK głowy i badanie tętnic szyjnych nie wykazały żadnych zmian. Korzystałąm już z bardzo dużej ilości zabiegów reh i nie przyniosły one niestety poprawy mojego stanu zdtrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aneta Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Witam. 23/11/2012 miałam stłuczkę samochodową .Rezonans Magnetyczny wykazał: Lędźwiowy odcinek kręgosłupa: Ustawienie w prostej linii jest nietknięte.Stożek rdzeniowy jest nienaruszony.L5/S1 wysokość dysku jest obniżona,jest tam ogniskowe prawo centro-boczne wysunięcie dysku rozciągające się do bocznego wgłębienia i dysk przylega do prawego S1 nerwu korzenia.Brak zwężenia otworów kręgowych,pozostałe dyski lędźwiowe są nienaruszone. (objawy:silny ból w krzyżu,wszystko z prawej strony:ból nogi, pośladka,drętwienie nogi,palący ból uda z przodu,uczucie zimnych palców u stopy,problem z poruszaniem się,bardzo silny ból) Odcinek szyjny kręgosłupa: Utrata normalnego zgięcia szyi może sugerować stopień paroksyzmu.Kręgi wskazują powrót do normy tak samo jak rdzeń kręgowy.Znaczące wybrzuszenie dysków są widoczne na C 03/04 i C 05/06. C3 C4 ma centralne wybrzuszenie dysku,które nieco zwęża prawy otwór wyjściowy.Zespól korzeniowy byłby możliwy. C5 C6 ma centralne wybrzuszenie dysku,minimalnie spłaszczający prawy przedni aspekt kręgosłupa i zwężający prawy otwór wyjściowy.Zespół korzeniowy możliwy. (objawy:ruch głową w przód,tył i na boki ból szyi aż do łopatki prawej i uczucie jakby za krótkich ścięgien,ból ramienia,drętwienie,mrowienie prawej ręki az do palców dość silne i bardzo częste,uczucie zimnej dłoni,wieczne zmęczenie ręki) Mam pytanie czy to coś poważnego jest,czy da się to wyleczyć i jak długo może utrzymywać się taki stan (zaraz minie miesiąc od stłuczki) a ja jestem wiecznie zmęczona,obolała,jednego dnia ból i drętwienie jest bardzo silne ,drugiego trochę lżejsze i tak cały czas.Wizytę do neurologa mam dopiero pod koniec stycznia 2013,obecnie chodzę do fizjoterapeuty,czy to dobrze? Z góry dziękuję za odpowiedź i jakieś rady Pozdrawiam Aneta P.S. Rezonans nie był wykonywany w Polsce,starałam się przetłumaczyć to najlepiej jak potrafiłam na j.polski,więc nie wiem czy do końca są to zrozumiałe terminy medyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czarna Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Witam. 23/11/2012 miałam stłuczkę samochodową .Rezonans Magnetyczny wykazał: Lędźwiowy odcinek kręgosłupa: Ustawienie w prostej linii jest nietknięte.Stożek rdzeniowy jest nienaruszony.L5/S1 wysokość dysku jest obniżona,jest tam ogniskowe prawo centro-boczne wysunięcie dysku rozciągające się do bocznego wgłębienia i dysk przylega do prawego S1 nerwu korzenia.Brak zwężenia otworów kręgowych,pozostałe dyski lędźwiowe są nienaruszone. (objawy:silny ból w krzyżu,wszystko z prawej strony:ból nogi, pośladka,drętwienie nogi,palący ból uda z przodu,uczucie zimnych palców u stopy,problem z poruszaniem się,bardzo silny ból) Odcinek szyjny kręgosłupa: Utrata normalnego zgięcia szyi może sugerować stopień paroksyzmu.Kręgi wskazują powrót do normy tak samo jak rdzeń kręgowy.Znaczące wybrzuszenie dysków są widoczne na C 03/04 i C 05/06. C3 C4 ma centralne wybrzuszenie dysku,które nieco zwęża prawy otwór wyjściowy.Zespól korzeniowy byłby możliwy. C5 C6 ma centralne wybrzuszenie dysku,minimalnie spłaszczający prawy przedni aspekt kręgosłupa i zwężający prawy otwór wyjściowy.Zespół korzeniowy możliwy. (objawy:ruch głową w przód,tył i na boki ból szyi aż do łopatki prawej i uczucie jakby za krótkich ścięgien,ból ramienia,drętwienie,mrowienie prawej ręki az do palców dość silne i bardzo częste,uczucie zimnej dłoni,wieczne zmęczenie ręki) Mam pytanie czy to coś poważnego jest,czy da się to wyleczyć i jak długo może utrzymywać się taki stan (zaraz minie miesiąc od stłuczki) a ja jestem wiecznie zmęczona,obolała,jednego dnia ból i drętwienie jest bardzo silne ,drugiego trochę lżejsze i tak cały czas.Wizytę do neurologa mam dopiero pod koniec stycznia 2013,obecnie chodzę do fizjoterapeuty,czy to dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spine Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Witam, od jakiegoś czasu mam bóle pleców w dolnej części kręgosłupa, przy samej kości ogonowej - występujące po dłuższym siedzeniu. A takze w biodrze - występujące w zasadzie tylko podczas jazdy samochodem i naciskania pedału gazu - w prawej nodze (ból wydaje się związany z nerwem - tak to odczuwam). Czasem również pojawia sie spięcie dolnej część uda w tej nodze podczas jazdy samochodem. Właśnie odebrałam wyniki rezonansu magnetycznego: Lordoza odcinka lędźwiowo krzyżowego zachowana. Tylne szerokopodstawne wypukliny bulging krązków m-k na poziomie L4 - L% i L5 - S1 modelujące worek oponowy w niewielkim stopniu. Wysokość i sygnał trzonów kręgowych zachowane. Guzki Schmorla w trzonach przejścia piersiowo lędźwiowego - przebyta choroba Scheeuermanna. Końcowy odcinek rdzenia kręgowego oraz ogon koński bez zmian ogniskowych i bez kompresji. Tkanki przykręgosłupowe prawidłowe. Co oznacza ten wynik badania? Czy można coś na moje dolegliwości poradzić? Mam 29 lat i jestem osobą bardzo aktywną, regularnie ćwiczę, niestety mam pracę siedzącą, a te dolegliwości pojawiają się podczas siedzenia. Nie mam jeszcze dzieci. Czy ciąża pogorszy mój stan ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorotaplock Opublikowano 4 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Spłycenie lordozy lędzwiowej. na poziomie l4-l5 niewielkie boczne uwypuklenie krążka międzykręgowego oraz niewielki przyrost w stawach międzykregowych powodujące ograniczenie światłaotworów międzykręgowych. na poziomiel5-s1 tylna protuzja krązka międzykręgowego przylegająca do prawego korzenia nerwowego s1 po stronie prawej oraz modelująca lewy korzeń nerwowys1. Szczelina pęknięcia w tylnej części pierścienia włóknistego.Uwypuklony pierścień włóknisty krązka l5-s1 i osteofity na krawędziach trzonów powodują zwężenie światła otworów między kręgowych.Zmiany zwyrodnieniowe typu 2 wg.Modica w obrębie trzonów l5-s1w otoczeniu krązka międzykręgowego l5-s1.Struktura stożka końcowego o prawidłowym sygnale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi