Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Interpretacja wyniku MRI

Gość Lena K.

Rekomendowane odpowiedzi

Od około roku odczuwam coraz bardziej dokuczliwe bóle kręgosłupa lędźwiowego. Po wizycie u lekarza neurochirurga (jestem pod opieką od około 6ściu lat, listopad 2011 operacja kr.szyjnego, dwie masywne przepukliny i wymiana dwóch dysków) otrzymałam skierowanie na rezonans. Ponieważ lekarz jeszcze jakiś czas jest na urlopie, będę bardzo wdzięczna za interpretację następującego opisu : * Zmiany zwyrodnieniowo-zniekształcające. Wypukliny krążków międzykręgowych : centralno-prawoboczna na 5mm na poziomie L3/L4 z uciskiem worka oponowego i przyleganiem do prawego korzenia L4, ze zwężeniem kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym do 7,5mm i centralno-lewoboczna na poziomie L4/L5 na 4mm z uciskiem worka, przyleganiem do lewego korzenia L5 i zwężeniem kanału kręgowego do 9mm. Torbiel oponowa wielkości 22x15x13mm w kanale kregowym po stronie prawej na poziomie S2/S3 modelująca korzenie nerwowe i częściowo wpuklająca się do otworu międzykręgowego. Sygnał z rdzenia kręgowego prawidłowy.* Jeszcze raz powtórzę : bardzo będę wdzięczna za interpretację. Z góry serdecznie dziękuję!!!

Badanie MR kręgosupa piersiowego wykonano w sekwencjach T1-T2-zależnych i STIR w przekrojach strzałkowych osiowych. Nierowne zarysy blazsek granicznych tzronów kręgów odcinka dolnego-guzki Schmorla.Drobne osteofity krawędzi trzonów. W kręgu Th10 w tylnej częśći trzonu i nasadzie łuku po stronie lewej widoczne jest ognisko wysokosygnałowe,nie saturujące się w obrazach Fat-Sat o wymiarach ok 15x20mmi drugie ognisko 8mm w trzonie kręgu Th4 o podobnym sygnale- obraz charakterystyczny dla naczyniaków. Na poziomie Th8/Th9 centralna protruzja tarczy międzykręgowej z towarzyszącymi osteofitami tylno- bocznych krawedzi trzonów uciskają worek oponowy,bez cech ucisku rdzenia kręgowegoi bez konfliktu korzeniowego. Prawidłowy obraz korzeni nerwowych w obszarze otworów międzykregowych. Obraz rdzenia kręgowego w odcinku piersiowym prawidlowy. Co tn wynik oznacza.Bo odczuwam bole co dziennie. Prosze o rade.

W trzonie kręgu Th1 ognisko o wzmożonym sygnale w obrazach T1 i T2 zal., w osi dł. 7mm, podobnie niewielkie w trzonie kręgu Th9-mogą odpowiadać naczyniakom, do różnicowania z ogniskami przebudowy tłuszczowej Chciałam się zapytać co oznacza sformułowanie: ogniska przebudowy tłuszczowej i czy oznacza to nadal zmianę łagodną, czy może złośliwą?

lordoza lędzwiowa prawidłowa blok kostny Th12 L1 zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowychL3-L4 i L4-L5 wyrażone obniżeniemsygnału w obrazach T2-zależnych(odwodnienie krążków)oraz obniżenie ich wysokości wypukliny pierścieni wyżej wymienionych uogólnione zmiany zwyrodieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów i w stawach międzykręgowych najbardziej nasilone na wysokości L4-L5 zmiany te powodują stenozę kanału kręgowego wg.Jonesa z wyczerpaniem rezewy objętościowej i wyciśnięciem zachyłków bocznych pozostałe krążki prawidłowe stożek rdzenia bez zmian

Proszę o Pańską opinię w sprawie wykonanego przeze mnie MR odcinka szyjnego. Obrazy T1 i T2 -zależne uwidoczniło wypuklinę pierścienia włóknistego krążka międzykręgowego C6-C7, która modeluje brzuszną powierzchnię worka oponowego.Obniżenie sygnału w obrazach T2- zależnych z tego krążka przemawia za jego zwyrodnieniem( odwodnienie krążka). Badanie wykonywałam z tego powodu, iż od długiego czasu odczuwam bardzo silne bóle między łopatkowe przechodzące w ból prawego barku oraz drętwienie prawej ręki.Nie mam tyle siły w prawym co w lewym ręku , Ponadto częśto odczuwam , jakby przechodził mi prąd przez prawą stronę ciała. TK głowy i badanie tętnic szyjnych nie wykazały żadnych zmian. Korzystałąm już z bardzo dużej ilości zabiegów reh i nie przyniosły one niestety poprawy mojego stanu zdtrowia.

Witam. 23/11/2012 miałam stłuczkę samochodową .Rezonans Magnetyczny wykazał: Lędźwiowy odcinek kręgosłupa: Ustawienie w prostej linii jest nietknięte.Stożek rdzeniowy jest nienaruszony.L5/S1 wysokość dysku jest obniżona,jest tam ogniskowe prawo centro-boczne wysunięcie dysku rozciągające się do bocznego wgłębienia i dysk przylega do prawego S1 nerwu korzenia.Brak zwężenia otworów kręgowych,pozostałe dyski lędźwiowe są nienaruszone. (objawy:silny ból w krzyżu,wszystko z prawej strony:ból nogi, pośladka,drętwienie nogi,palący ból uda z przodu,uczucie zimnych palców u stopy,problem z poruszaniem się,bardzo silny ból) Odcinek szyjny kręgosłupa: Utrata normalnego zgięcia szyi może sugerować stopień paroksyzmu.Kręgi wskazują powrót do normy tak samo jak rdzeń kręgowy.Znaczące wybrzuszenie dysków są widoczne na C 03/04 i C 05/06. C3 C4 ma centralne wybrzuszenie dysku,które nieco zwęża prawy otwór wyjściowy.Zespól korzeniowy byłby możliwy. C5 C6 ma centralne wybrzuszenie dysku,minimalnie spłaszczający prawy przedni aspekt kręgosłupa i zwężający prawy otwór wyjściowy.Zespół korzeniowy możliwy. (objawy:ruch głową w przód,tył i na boki ból szyi aż do łopatki prawej i uczucie jakby za krótkich ścięgien,ból ramienia,drętwienie,mrowienie prawej ręki az do palców dość silne i bardzo częste,uczucie zimnej dłoni,wieczne zmęczenie ręki) Mam pytanie czy to coś poważnego jest,czy da się to wyleczyć i jak długo może utrzymywać się taki stan (zaraz minie miesiąc od stłuczki) a ja jestem wiecznie zmęczona,obolała,jednego dnia ból i drętwienie jest bardzo silne ,drugiego trochę lżejsze i tak cały czas.Wizytę do neurologa mam dopiero pod koniec stycznia 2013,obecnie chodzę do fizjoterapeuty,czy to dobrze? Z góry dziękuję za odpowiedź i jakieś rady Pozdrawiam Aneta P.S. Rezonans nie był wykonywany w Polsce,starałam się przetłumaczyć to najlepiej jak potrafiłam na j.polski,więc nie wiem czy do końca są to zrozumiałe terminy medyczne.

Witam. 23/11/2012 miałam stłuczkę samochodową .Rezonans Magnetyczny wykazał: Lędźwiowy odcinek kręgosłupa: Ustawienie w prostej linii jest nietknięte.Stożek rdzeniowy jest nienaruszony.L5/S1 wysokość dysku jest obniżona,jest tam ogniskowe prawo centro-boczne wysunięcie dysku rozciągające się do bocznego wgłębienia i dysk przylega do prawego S1 nerwu korzenia.Brak zwężenia otworów kręgowych,pozostałe dyski lędźwiowe są nienaruszone. (objawy:silny ból w krzyżu,wszystko z prawej strony:ból nogi, pośladka,drętwienie nogi,palący ból uda z przodu,uczucie zimnych palców u stopy,problem z poruszaniem się,bardzo silny ból) Odcinek szyjny kręgosłupa: Utrata normalnego zgięcia szyi może sugerować stopień paroksyzmu.Kręgi wskazują powrót do normy tak samo jak rdzeń kręgowy.Znaczące wybrzuszenie dysków są widoczne na C 03/04 i C 05/06. C3 C4 ma centralne wybrzuszenie dysku,które nieco zwęża prawy otwór wyjściowy.Zespól korzeniowy byłby możliwy. C5 C6 ma centralne wybrzuszenie dysku,minimalnie spłaszczający prawy przedni aspekt kręgosłupa i zwężający prawy otwór wyjściowy.Zespół korzeniowy możliwy. (objawy:ruch głową w przód,tył i na boki ból szyi aż do łopatki prawej i uczucie jakby za krótkich ścięgien,ból ramienia,drętwienie,mrowienie prawej ręki az do palców dość silne i bardzo częste,uczucie zimnej dłoni,wieczne zmęczenie ręki) Mam pytanie czy to coś poważnego jest,czy da się to wyleczyć i jak długo może utrzymywać się taki stan (zaraz minie miesiąc od stłuczki) a ja jestem wiecznie zmęczona,obolała,jednego dnia ból i drętwienie jest bardzo silne ,drugiego trochę lżejsze i tak cały czas.Wizytę do neurologa mam dopiero pod koniec stycznia 2013,obecnie chodzę do fizjoterapeuty,czy to dobrze?

Witam, od jakiegoś czasu mam bóle pleców w dolnej części kręgosłupa, przy samej kości ogonowej - występujące po dłuższym siedzeniu. A takze w biodrze - występujące w zasadzie tylko podczas jazdy samochodem i naciskania pedału gazu - w prawej nodze (ból wydaje się związany z nerwem - tak to odczuwam). Czasem również pojawia sie spięcie dolnej część uda w tej nodze podczas jazdy samochodem. Właśnie odebrałam wyniki rezonansu magnetycznego: Lordoza odcinka lędźwiowo krzyżowego zachowana. Tylne szerokopodstawne wypukliny bulging krązków m-k na poziomie L4 - L% i L5 - S1 modelujące worek oponowy w niewielkim stopniu. Wysokość i sygnał trzonów kręgowych zachowane. Guzki Schmorla w trzonach przejścia piersiowo lędźwiowego - przebyta choroba Scheeuermanna. Końcowy odcinek rdzenia kręgowego oraz ogon koński bez zmian ogniskowych i bez kompresji. Tkanki przykręgosłupowe prawidłowe. Co oznacza ten wynik badania? Czy można coś na moje dolegliwości poradzić? Mam 29 lat i jestem osobą bardzo aktywną, regularnie ćwiczę, niestety mam pracę siedzącą, a te dolegliwości pojawiają się podczas siedzenia. Nie mam jeszcze dzieci. Czy ciąża pogorszy mój stan ?

Gość dorotaplock

Spłycenie lordozy lędzwiowej. na poziomie l4-l5 niewielkie boczne uwypuklenie krążka międzykręgowego oraz niewielki przyrost w stawach międzykregowych powodujące ograniczenie światłaotworów międzykręgowych. na poziomiel5-s1 tylna protuzja krązka międzykręgowego przylegająca do prawego korzenia nerwowego s1 po stronie prawej oraz modelująca lewy korzeń nerwowys1. Szczelina pęknięcia w tylnej części pierścienia włóknistego.Uwypuklony pierścień włóknisty krązka l5-s1 i osteofity na krawędziach trzonów powodują zwężenie światła otworów między kręgowych.Zmiany zwyrodnieniowe typu 2 wg.Modica w obrębie trzonów l5-s1w otoczeniu krązka międzykręgowego l5-s1.Struktura stożka końcowego o prawidłowym sygnale.