Gość Patryk Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam! Czy żylaki powrózka mają istotny wpływ na poziom testosteronu? Ostatnio miałem badany poziom testosteronu i wyszło mi 549 ng/dl, z tym że normy troszke dziwnie dzielone: Ogólnie norma to przedział 200-800 Z kolei jeszcze: od 20-49 lat 286 - 1511 Powyżej 50 lat 212-742 Niby mam w *normie* ale czy jak na mój wiek (20 lat) to nie jest troche za mało? Co lepiej włąściwie badać testosteron w surowicy czy testosteron wolny? Szczerze mówiąc bardziej mnie po prostu interesuję i dotyczy JEDNO pytanie, a mianowicie - Czy te żylaki mają istotny wpływ na zdobywanie masy mięśniowej na siłowni? Jestem zapalonym *pakerem* i mam bzika na tym pukncie więc po prostu chce eliminować wszelkie przeszkody, które mi tylko utrudniają zdobycie masy. WIęc czy ten powrózek ma istotny wpływ na poziom testosteronu i czy te żylaki mogą być przeszkodą w zdobywaniu masy? Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość o Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Sam jestem ciekaw, jak sie dowiesz daj znac tutaj pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Komórki Leydiga nie są tak wrażliwe na temp. jak kom. Sertoliego, testosteron jest odpowiedni do wieku. U pana poziom białek w surowicy może być różny, dlatego badanie będzie najwłaściwsze rano w dzień treningu po najdłuższej przerwie od poprzedniego. Być może właściwsze będzie oznaczenie test. wolnego. Nie ma u pana potrzeby powtarzania badania i nie będą wpływać na wyniki - tu najważniejsze jest odżywianie. Jednak, aby monitorować wpływ żylaków proszę wykonać badanie nasienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi