Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Tępy ucisk w okolicach pachwiny

Gość Darek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, Mam 41 lat, od ponad miesiąca odczuwam tępy ucisk w okolicy lewej pachwiny (nie boli). Byłem dwukrotnie badany przez lekarza rodzinnego. Wykluczył przepuklinę, stwierdził, że węzły chłonne nie są powiększone w tym rejonie. Przepisał mi leki przeciwzapalne. Wykluczył zmiany zwyrodnieniowe stawu biodrowego (*wyginał mi nogi*). Po trzech tygodniach tępy ucisk nie ustąpił. Po drugiej wizycie lekarz dał mi skierowanie do ortopedy i zdjęcie rtg. Wczoraj zrobiłem zdjęcie rtg. niestety do ortopedy trzeba czekać około miesiąca. dziś rano poczułem guzek bolący pod lewą pachą, a około godziny później bolący guzek pod prawą pachą. Czy to możliwe, aby po rtg powiększyły się węzły chłonne-tak szybko? Bardzo proszę o analizę zdjęcia rtg, gdyż czekać miesiąc do poradni ortopedycznej to bardzo długo! Na dodatek mój lekarz rodzinny poszedł na urlop. Na zdjęciu widoczne są więcej niż 3 czarne plamki-czy to możliwe, aby były to guzy lub węzły chłonne? Na dole 2 białe owale to chyba jądra, ale czy jedno nie jest powiększone? Proszę o analizę i ewentualnie wskazówki, czy zrobić dodatkowe badania, gdzieś się udać do specjalisty? Link do zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/efe579d878af54b0.html

Witaj! Zdjęcie RTG wygląda na prawidłowe. *Czarne plamki* o których piszesz są najprawdopodobniej powietrzem nagromadzonym w jelitach. Na zdjęciu widoczny jest jedynie zarys worka mosznowego. Na podstawie tego zdjęcia nie można wyrokować o wielkości jąder. Zmiany, które wyczuwasz w pachwinach mogą być powiększonymi węzłami chłonnymi niekoniecznie związanymi z przeprowadzeniem badania RTG. Jeśli Twój lekarz rodzinny jest na urlopie to powinien go zastępować inny lekarz.