Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Interpretacja wyniku RTG

Gość Anita

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry panie doktorze chciałabym prosić o interpretację mojego wyniku badania radiologicznego: Esowata rotacyjna skolioza kr.Th-L,rotacja trzonów kr.L w st.znacznym. Trzony kr. Th o zachowanej wysokości z zaostrzeniami na krawędziach. Spłycona kyfoza.Boczne obniżenia przestrzeni m- kręgowych zwłaszcza th7-10. Drobne zmiany zwyrodnieniowe w stawach poprzeczno-żebrowych. Trzony kręgosłupa L o zachowanej wysokości,skrzywienie lewostronne wielopoziomowe,boczne obniżenia przestrzeni m-kręgowych L1-L4. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach m-kręgowych. Przewężona szpara lewego stawu krzyżowo-biodrowego. Nieco wyższe ustawienie lewego talerza biodrowego. Dodam że miewam codzienne bóle kręgosłupa,problemy z poruszaniem się i wstawaniem ,drętwienie kończyń,uczucie ciężkośći głowy,sztywność kręgosłupa i szyi bóle promieniujące do barków oraz bóle krzyżowe przy większym wysiłku musze odpoczywać,dodam że mam ciężką pracę fizyczną.

Czy to jest dyskopatia?? czy może coś innego bardzo proszę o udzielenie informacji także przez forumowiczów ponieważ nie wiem do jakiego lekarza mam się z tym udać neurolog czy ortopeda??proszę pomóżcie z góry dziękuje.

Tak mam bóle ciągle w okolicach lędzwiowych tak jak wspominałeś w odcinku piersiowym i krzyżowo biodrowym promieniują mi często do nóg nie wiem co to jest chodze a rechabilitacje ale efektów brak pytałam już o ortopedę to lekarz rechabilitacji mi powiedział że ortopeda nie jest od tego tylko o złamań i urazów więc naprawdę nie wiem już co robić bóle są silne szczególnie nasilają się rano jak wstaje mam ciągłe zesztywnienia kręgosłupa i ból jakby mnie ktoś nadział na hak do tego zawroty głowy drętwienia i mrowienia w kończynach a lędzwia bolą jakbym była w jakiejś obręczy jestem załamana lekarz mnie nie dopuścił do pracy jestem na zwolnieniu i nie wiem co dalej??

Witam, od 3 tygodni nieustannie boli mnie kręgosłup. Byłem na RTG ale nic z opisu nie rozumiem. Całkowite zniesienie lordozy lędźwiowej, patologiczne wyprostowanie osi kręgosłupa. Linia kręgosłupowa tylna załamana wskutek śladowej retrospondylolistezy L2/L3 oraz L4/L5. Trzony lędźwiowe prawidłowej wysokości, bez cech przebudowy kostnej. Wysokość krążków międzykręgowych prawidłowa. Co proponujecie ? Wizytę u ortopedy mam za 3 tygodnie.

Wnęka prawa nieco poszerzona, o policyklicznych zarysach-naczyniowa?,węzłowa?- do oceny porównawczej. Zaznaczona szczelina poziomaw części obwodowej. Aorta i serce w normie. Wzmozony rysunek płucny w dolnym przyśodkowym polu płuca prawego. Zacienione kąty przysercowe przez ciało tłuszczowe. Nadmienię , że jest to badanie kontrolne osoby , która trzy lata temu chorowała na nowotwór złośliwy odbytnicy.