Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Bóle w podbrzuszu, śluz na papierze i swędzenie odbytu

Gość anksma

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś rok temu a nawet dłużej pojawiło mi się pobolewanie w dolnej części brzucha. Czasami ból promieniuje bo krzyża i trochę niżej. Ginekologicznie mam wszystko w porządku. Od nie dawna te bóle są częstsze i trwają dłużej, a tabletki przeciwbólowe raczej nie pomagają. Zauważyłam też że stolec co jakiś czas jest oddawany raz w postaci biegunkowej, a raz bardziej zaparciowej. Zauważyłam też że czasem pojawia się śluz na papierze i czasem ale bardzo, bardzo sporadycznie(jakiś czas temu) plamki krwi jasnoczerwonej. Występuje też pieczenie i swędzenie w odbycie. Proszę o poradę co to może być.

Jeśli to ma znaczenie to miałam robione USG jamy brzusznej w zeszłym roku i gastroskopię i wszystko było ok. I jakieś 2 lata temu leczyłam się na Zespół Jelita drażliwego i czasem te dolegliwości występują ale już sporadycznie.Od października zaczęły występować bóle w kręgosłupie i mam skierowanie na rehabilitację.Nie wiem czy to może w jakiś sposób wpływać na te bóle.

Witaj! Pieczenie, swędzenie oraz pojawianie się krwi przy wypróżnianiu może sugerować żylaki odbytu. Innym schorzeniem wywołującym tego typu objawy jest szczelina odbytu. Ból może być pochodzenia jelitowego. Warto udać się do specjalisty gastrologa, który przeprowadzi odpowiednią diagnostykę. Wykonanie kolonoskopii powinno przybliżyć do postawienia trafnej diagnozy.