Gość magda Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Mój 7- letni syn zlamał kosc kciuka która bezposrednio sasiaduje z nadgarstkiem. 3 tygodnie w gipsie, Po zdjeciu gipsu na drugi dzien skarżył sie na bardzo silny ból, zauważyłam również coraz to wieksze zasinienie, którego wczesniej nie było. Prosze o odpowiedz czy taki stan jest normalny? Czy po takim złamaniu konieczna bedzie rehabilitacja tej ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haka Opublikowano 15 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 Ja również uległem wypadkowi i miałem gips na 3-4 tygodnie + miesięczna rehabilitacja z góry. Po zdjęciu gipsu - obszar złamania wygląda *strasznie* siny, kolorowy chudy... itp. Jeśli jednak miejsce złamania nie odzyska *równowagi* a ucisk po przez złe złożenie kości na naczynia będzie się pogłębiał - należy odnaleźć *tego* co mu dany obszar złamania nastawiał i odpowiednio opieprzyć. Wynik? do chirurga i to szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 24 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2012 Witaj! Po długotrwałym unieruchomieniu w gipsie może dochodzić do tego typu powikłań. Jeśli jednak w ciągu najbliższych dni sytuacja się nie unormuje lub dojdzie do nagłego pogorszenia to warto udać się na kontrolę do chirurga lub ortopedy. O konieczności rehabilitacji powinien zadecydować lekarz. Jeśli nie było takich wytycznych podczas zdejmowania gipsu to można przypuszczać, że w tym przypadku rehabilitacja nie jest konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi