Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból po skręceniu kciuka

Gość Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ok. miesiąc temu, a dokładnie 29 kwietnia skręciłem lewego kciuka. Skręciłem go podczas upadku na rowerze (downhill). Kciuk skręciłem na pierwszym zjeździe, potem go poszarpałem trochę i jeździłem znów... jeszcze kilka godzin, pomimo lekkiego bólu. Wieczorem ból się nasilił, rano to już masakra - palcem nie ruszałem, spuchł. Pojechałem na pogotowie - skręcenie kciuka. Na 10 dni szyna. Ściągnięto mi szynę 10 maja. Kciuk już w sumie nie bolał, mogłem ruszać, tylko bolał, w sumie wciąż tak troszkę, już nie odczuwalnie w sumie w miejscu - to tj. pierwsze zgięcie od góry (na tej kostce). Teraz jak sobie po prostu jade np. do sklepu rowerem to boli mnie w tym miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu. Tj. jakaś chrząstka czy coś (coś twardego). Moje pytanie brzmi: czemu mnie to boli? jak długo będzie to boleć? i kiedy mogę wrócić *pełną gębą* do sportu? Jutro ide do kontroli, ale to znając życie nic sie nie dowiem... Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam, Maciek. Zdjęcie: http://zapodaj.net/images/ad90b92101b64.jpg

Gość Medicus

Witaj! Być może doszło do nieprawidłowego zagojenia się zmiany lub potrzebna jest rehabilitacja abyś mógł powrócić do pełnej sprawności. Podczas kontroli powinieneś poinformować o wszystkich swoich dolegliwościach. Nie można zakładać, że podczas wizyty u lekarza niczego się nie dowiesz. Często wystarczy po prostu zapytać.

Byłem, zapytałem, w odpowiedzi usłyszałem *aha*... Smaruje altacetem jeszcze na noc. A to, że mnie boli to coś raczej poważnego, czy nie? Bo, ruchów ograniczonych nie mam, tylko właśnie jak np. kierownice czy jakąs rurke strasznie mocno zaciskam to w tamtym miejscu boli.