Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Złamanie dwukostki podudzia

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 17 lat tydzien temu złamałem dwukostke podudzia lewego wywracając się na motocyklu. Trafiłem do szpitala gdzie zostałem zoperowany wstawiono mi 7 śrub z zespoleniem, śrubę rozrostową oraz muszę nosić gips pod kolano 6 tygodni bez obciążenia nogi a po 8 tyg z pełnym obciążeniem jestem troszkę przerażony i mam pewne obawy otóż: 1) Czy po takim zespoleniu kostka jest dobrze ustabilizowana ? czy muszę obawiać się że coś tam mi się poprzestawia w nodze nawet w gipsie przy chodzeniu o kulach ? 2)Jak ćwiczyć tą nogę by nie doznać zaniku mięśni ? 3)Ile dziennie powinienem chodzić o kulach by nie nadwyrężyć nogi ? 4)przyjmuję przez 2 tygodnie zastrzyki przeciwzakrzepowe w brzuch zdarzyło mi się że 2 razy rano intensywnie leciała mi krew z nosa czy to normalne ? Drugą sprawą jest to że na 14 lipca rodzice wykupili wycieczkę zagraniczną(przed złamaniem) i mamy obawy związane z moim wyzdrowieniem czy waszym zdaniem powinniśmy zrezygnować z tej wycieczki ? czy przez 8 tygodni po takim złamaniu będe mógł chociaz trochę pokuśtykać o własnych nogach ? dziękuje i pozdrawiam wszystkich

Gość Medicus

Witaj! Z Twojego opisu wynika, że operacja została przeprowadzona prawidłowo. Jeszcze jest za wcześnie na jakiekolwiek ćwiczenie kończyny. W pierwszych dniach po zabiegu powinieneś oszczędzać nogę. Trudno określić jakiś limit czasu chodzenia o kulach. Jeśli dochodzi do krwawień z nosa to powinieneś udać się do lekarza w celu modyfikacji leczenia przeciwzakrzepowego. To, czy będziesz mógł wybrać się na wczasy zależy od tego jak będzie przebiegało gojenie.