Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Drobny guzek na płucu

Gość Elzbieta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Elzbieta

Witam Medicus i proszę cie o interpretację mojego badania TK szyi i kl. piersiowej. Przed ponowną operacją tarczycy lekarz zlecił mi wykonanie TK ,aby dokładnie upewnic się ile tej niewyciętej tarczycy pozostało .Niepokoi mnie treśc opisowa, przytoczę cały opis bad.TK, a mianowicie: *Badanie szyi i kl.piersiowej dwufazowe,przed i po podaniu środka kontrastującego dożylnie. Stan po strumektomii totalnej w wywiadzie. -CA. Niejasny obraz pooperacyjny. Lewego płata gruczołu nie uwidoczniono. Płat prawy obecny, wypełniony przez duży niejednorodny guzek wielkości 43x35x57 mmulegającyniejednorodnemu wzmocnieniu po kontraście. W segmencie 6 PP drobny guzek wielkości około 5 mm. W segm.5 i 10 pasma zwłóknień. Nie uwidoczniono zmian ogniskowych śródpiersia. Jamy opłucnowe wolne od płynu. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych w obrębie śródpiersia i wnęk płucnych. Serce i duże naczynia bez widocznych zmian. Części kostne nie wykazują zmian.- koniec opisu TK. Proszę o objaśnienie dot. tych segmentów płucnych , nadmieniam , że 07.02 2012 r miałam rtg kl.piersiowej i na nim nie wyszedł ten guzek na płucu prawym tylko zrosty opłucnowe u podstawy płuca prawego,poza tym widoczny miąższ płucny bez zagęszczeń. RTG robiłam co rok 0d 2009 r.ponieważ paliłam papierosy , teraz już nie palę, nic niepokojącego nie wychodziło, a teraz w TK wyszłedł jakiś ok. 5 mm wielkości drobny guzek. Ciągle chorowałam na zapalenie oskrzeli i w tym roku właśnie w lutym bardzo chorowałam, lekarka podejrzewała nawet zapalenie płuc, ale rtg nie wykazało,. Może to jest jakaś zmiana pozapalna? Bardzo proszę o odpowiedż bo okropnie mnie to niepokoi, co ewent. dalej?? .Aha, to CA dotyczyło tylko lewego płata , było wielkości 0,3 cm , całkowicie wyciętego podczas pierwszej operacji tarczycy. Oczekując pozdrawiam i dziękuję

Gość Elzbieta

Bardzo proszę o objaśnienie mi wyniku tomografii komp. kl. piersiowej, czekam juz kilka dni i nie mam odpowiedzi, acha, te zwłóknienia w segm 5 i 10 dot. płuca lewego. Proszę ...