Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Odłamany fragment chrząstki w kolanie

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry Mam takie pytanie,czy przy odłamanym fragmencie chrząstki w kolanie,ktora powoduje przeskakiwanie w kolanie i chwilowa blokade i mocny ból to trzeba robic pilnie operacje wyczyszczenia stawu,czy w takich przypadku mozna poczekac okolo roku i poobserwowac kolano,slyszalam ze jak sie zbyt dlugo czeka to moze byc utrudniona operacja zlokalizowania odlamku,bo moze sie wbic w torebke stawowa i co wtedy ?? Jak wedlug pana doktora wyglada ta sprawa,czy musze sie zglaszac pilnie na zabieg artroskopii do szpitala.

Witaj! Zwlekanie z operacją może doprowadzić do niekontrolowanego przemieszczenia się chrząstki. Oprócz dolegliwości bólowych może wytworzyć się stan zapalny. Wszystko jednak zależy od wielkości odłamu oraz jego umiejscowienia. Najlepiej będzie jeśli decyzję w sprawie zabiegu podejmie lekarz.

Witam jeszcze raz Mam takie pytanie do medicusa - czy bol pod kolanem podczas chodzenia tzw. latające kolano na wszystkie strony ,czy te dolegliwosci rowniez sa powiazane z tym odłamkiem kosci w stawie kolanowym. Czy dobrze robię rowniez zakładajac orteze ? Slyszalam ze stabilizatory oslabiaja miesien czworoglowy. Dziekuje za wczesniejsza odpowiedz w sprawie operacji. Pozdrawiam

Witam! Rzeczywiście jak napisał Medicus może być tak, że z operacją nie ma na co czekać. Objawy przeskakiwania, bloku w kolanie są raczej typowe dla uszkodzeń łąkotek, którym często towarzyszy ból i one w większości powinny być zaopatrywane artroskopowo jak najszybciej. Pamiętaj, że chrząstki same w sobie odżywiają się z płynu stawowego stąd przewlekły stan zapalny w stawie kolanowym (dotyczący błony maziowej produkującej tenże płyn) powoduje przewlekłe chorowanie stawu. Kolejnym powodem pilnej artroskopii jest jak to określiłaś *latające kolano*. Wydaje się ze jesli sama odczuwasz objawy niestabilności powinien to być alarm również dla Twojego lekarza ortopedy. Wracając do odłamanego fragmentu chrząstki należy pamietac ze musiał byc elementem urazu. pytanie czy ubytek dotyczy strewy obciążania (i wtedy ból zapewne bedzie wiekszy) czy nie? Co do ortez odstepuje się na świecie. Jedynie tuż po zabiegach rekonstrukcji więzadłowych a także we wczesnym etapie powrotu do aktywności sportowej jesli układ mięsniowy jest nie w pełni wydolny. pozdrawiam

Witam Odłamek,ktory jest pomiedzy dwiema chrzastkami w stawie oderwał sie nie z chrzastki tylko z bocznej czesci kosci udowej ( na kosci udowej pozostal tylko ubytek,ktory zdazyl do tego czasu pokryc sie nowa chrzastka,ale dlaczego wlasnie w miejscu gdzie jest ubytek rowniez mam bole. Pan sie pyta jak doszlo do tego stanu - to bylo tak,ze niewykwalifikowana rehab. wyslala mnie na rower stacjonarny po operacji kolana,aby miesnie doszly do sprawnosci,a podczas tego jezdzenia na tym rowerku cos mocno mi chrupnelo i od tamtej pory mam takie problemy,a lekarzowi wiele razy powtarzalam ze jest cos nie tak z tym kolanem,ale mnie zbywal,dopiero nowy lekarz postawil diagnoze. To nie wiem nawet czy to jest strefa obciazenia ( boczna czesc kosci udowej),nie znam sie na tym. A napewno jak pisze powyzej byl to element urazu. A chodze w takim stanie juz 1,5 roku,bo leczyli mnie na cos zupelnie innego. To chyba jeszcze kilka mies.mnie nie zbawi. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam