Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból jądra u nastolatka

Gość Miłosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc. Mam 14 lat i ostatnio zauważyłem coś niepokojącego z moim lewym jądrem. Ostatnio byłem dosyć zestresowany, przez co bolał mnie mostek i serce. Przeszło dopiero po paru dniach regularnego picia melisy. Gdy ten problem się już skończył, niecały tydzień temu zaczęło mnie boleć wspomniane jądro. Nie był to mocny ból, tylko tak jakby ktoś mi je lekko ściskał. Myślałem, że po dniu przejdzie, ale okazałem się tkwić w błędzie. Po kąpieli postanowiłem zrobić samobadanie jąder i nie zauważyłem, by znacząco różniły się wielkością (są takiego samego rozmiaru, jak zwykle), lecz na bolącym lewym jądrze zobaczyłem grudkę, około 1,5 cm, która jest miękka, tak samo jak jądra. Moje obawy trwają nadal, ponieważ mimo upływu dosyć sporego czasu, nie widać poprawy: raz boli bardziej, raz mniej* zauważyłem, że im więcej chodzę, biegam itp., tym częściej mnie boli. Kolorem raczej się nie różnią, wydawało mi się, że lewe zrobiło się ciemniejsze, ale teraz tego już nie dostrzegłem. Może istotnym szczegółem jest to, że zdrowe jądro jest w pozycji jakby na skos, a to bolące, układa się równo w pionie.

Witaj! Ból jądra podczas wysiłku może być objawem przepukliny. Nie można również wykluczyć żylaków powrózka nasiennego. W celu zdiagnozowania przyczyny dolegliwości powinieneś udać się do lekarza. Najodpowiedniejszym będzie urolog.