Gość Magda Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Dzień dobry. chciałam zapytać, mam 21 lat,wynik OB mam 20, czy jest ten wynik za wysoki? i czym może być spowodowany? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Witaj! Wynik OB jest powyżej normy dla wieku oraz płci. Chorobami powodującymi przekroczenie norm mogą być: stany zapalne, nowotwory, choroby rozrostowe krwi, choroby autoimmunologiczne, w zawałach mięśnia sercowego, w urazach, złamaniach kości, w niedoczynności i nadczynności tarczycy, w hipercholesterolemi. Wzrost OB jest również spotykany u kobiet w okresie przedmenstuacyjnym i miesiączki, w okresie ciąży i okresu połogu, w czasie czasie stosowania hormonalnych środków antykoncepcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi