Gość jacek Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Witam, Wiele czytałem nt.nawrotów przepukliny. Zdarzają się zaraz po operacji jak i po kilku latach. Nie doczytałem jednak czy nawrót zaraz po operacji pojawia się w tym samym miejscu tam gdzie tkanka jest słabsza czy może wystąpić w innym miejscu. Które regiony są najbardziej podatne na nawrót w okresie rekonwalescencji? Czy szwy trzymające siatkę mogą osłabić pachwinę w innym miejscu niż miejsce wystąpienia przepukliny? Ja miałem nawrót 6msc po operacji. Lekarz powiedział że siatka trzyma mocno ale przepuklina pojawiła się poza jej granicami i była to udowa (przedtem była pachwinowa). Czy jej wystąpienie było skutkiem osłabienia całej pachwiny poprzednią operacją? Czy może udowa była już wcześniej ale *ukryta* i tak czy owak by się pojawiła? Ewentualnie czy nawrót mógł być powodem jakiegoś większego naprężenia (kaszel, podniesienie czegoś) - choć w tym okresie starałem się unikać obciążeń i nie odczuwałem dolegliwości. Dodam tylko że nawrót poczułem podczas schodzenia z orbiterka - więc nie było to jakieś szczególne obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jeszcze jedna informacja. Nowa przepuklina pojawiała się ok.3cm od starej i już była poza siatką. Czy margines w przypadku operacji met.Lichtensteina nie powinien być większy? Czy choć to niby inny kanał to poprzednia operacja nie miała wpływu na ten zabieg? Na *chłopski rozum* jeśli margines wynosi 3cm a po drodze zapewne jeszcze szwy mocujące tą siatkę które też bez wpływu nie są w ciągu pierwszych miesięcy.... Choć to nic nie zmieni a ja nikogo oskarżać nie będę to jednak jestem ciekaw na ile taki scenariusz jest możliwy. Dodam jeszcze że podobno udowe *robi się* bez siatki i taki też był plan chirurga. Jednak po zabiegu okazało się że mam siatę. Wyobraźnia podpowiada mi taką możliwość że po otwarciu okazało się dziura przeszła granicę siatki i trzeba całość zacerować na amen niczym reaktor w Czernobylu. Nie wiem też na ile taka woltyżerka miała potem wpływ na moją rekonwalescencję bo całość strasznie mocno i długo mnie bolało. Nawet teraz po 5u tygodniach ciągle odczuwam dyskomfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi