Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Szybki nawrót przepukliny

Gość jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Wiele czytałem nt.nawrotów przepukliny. Zdarzają się zaraz po operacji jak i po kilku latach. Nie doczytałem jednak czy nawrót zaraz po operacji pojawia się w tym samym miejscu tam gdzie tkanka jest słabsza czy może wystąpić w innym miejscu. Które regiony są najbardziej podatne na nawrót w okresie rekonwalescencji? Czy szwy trzymające siatkę mogą osłabić pachwinę w innym miejscu niż miejsce wystąpienia przepukliny? Ja miałem nawrót 6msc po operacji. Lekarz powiedział że siatka trzyma mocno ale przepuklina pojawiła się poza jej granicami i była to udowa (przedtem była pachwinowa). Czy jej wystąpienie było skutkiem osłabienia całej pachwiny poprzednią operacją? Czy może udowa była już wcześniej ale *ukryta* i tak czy owak by się pojawiła? Ewentualnie czy nawrót mógł być powodem jakiegoś większego naprężenia (kaszel, podniesienie czegoś) - choć w tym okresie starałem się unikać obciążeń i nie odczuwałem dolegliwości. Dodam tylko że nawrót poczułem podczas schodzenia z orbiterka - więc nie było to jakieś szczególne obciążenie.

Jeszcze jedna informacja. Nowa przepuklina pojawiała się ok.3cm od starej i już była poza siatką. Czy margines w przypadku operacji met.Lichtensteina nie powinien być większy? Czy choć to niby inny kanał to poprzednia operacja nie miała wpływu na ten zabieg? Na *chłopski rozum* jeśli margines wynosi 3cm a po drodze zapewne jeszcze szwy mocujące tą siatkę które też bez wpływu nie są w ciągu pierwszych miesięcy.... Choć to nic nie zmieni a ja nikogo oskarżać nie będę to jednak jestem ciekaw na ile taki scenariusz jest możliwy. Dodam jeszcze że podobno udowe *robi się* bez siatki i taki też był plan chirurga. Jednak po zabiegu okazało się że mam siatę. Wyobraźnia podpowiada mi taką możliwość że po otwarciu okazało się dziura przeszła granicę siatki i trzeba całość zacerować na amen niczym reaktor w Czernobylu. Nie wiem też na ile taka woltyżerka miała potem wpływ na moją rekonwalescencję bo całość strasznie mocno i długo mnie bolało. Nawet teraz po 5u tygodniach ciągle odczuwam dyskomfort.