Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Wielopoziomowa dyskopatia i zmiany zwyrodnieniowe w stawach luschki

Gość Ganda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam taki o to problem- od paru lat problem z dretwieniem głowy, skory głowy, uczucie obreczy na głowie, zawroty głowy, zaburzenia równowagi. Bole karku. Objawy utrzymują sie przez kilka dni, tydzien, Nastepnie kilka dni spokoju i znowu to samo. Zwiedziłam neurologów ktorzy twierdzili ze to od błędnika- ale nic. Pozniej ze to przepływy- mialam robione dwa razy badanie i nic. Ze moze cos z mozgiem - mialam tomograf i nic. Pakowali tylko we mnie leki i tak w kółko. W koncu trafilam do ortopedy zrobilam RTG kregoslupa i wyszedl taki opis: *Lordoza szyjna spłycona. Mierny zanik kostny kregosłupa. Wielopoziomowa dyskopathia od C3 do C7. Zmiany zwyrodnieniowe w stawach luschki i drobne na krawędziach trzonów kręgowych*. Ortopeda pakuje we mnie tylko leki które mnie zmulaja a nic prawie nie pomagają. Jedynie wydaje mi sie delikatnie lepsza poprawa po Myolastanie. Chodze rowniez na masaże do fizjoterapeuty ale nic nie pomaga- jeden nawet powiedzial ze po tym opisie sie nie podejmuje masażu :/. Co możecie mi poradzic ? Do jakiego lekarza isc ? Czy ten opis pasuje do tych objawow ktore mi towarzysza ? Jak to leczyc ?

Witam! Możeny sobie pogadać.Ja mam też wielopozimowa dyskopatie kręgosłupa szyjnego.Powiem ci jedmo lekarz powinien dać skierowanie na rezonans magnetyczny kręgosłupa szyjnego.Ja mam też zawroty i bóle głowy zrobiłam też usg tętnic szyjnych i wyszło że tętnic kręgowy aparat nie uwidacznia może to być że są uciskane przez kręgosłup dla tego mam zawroty.Pierwszy krok to badanie rezonasu magnetycznego.Drugi krok to neurochirurg.Nasze kręgosłupy nadają się tylko do leczenia operacyjnego wcześniej czy później to nas czeka.Na masaż uważaj nie prawidłowo wykonyny może zaszkodzić.Ja zrobiłam ostatnio MRI kontrolne i po roku okazuje się że nastąpiło pogrszenie wyszło mi ze zrobił mi się naczyniak w trzonie,pękniety pierścień włóknisty I wiele inych rzeczy a mam 45 lat.Jestem ciekawa ile ty masz lat? Jak bedziesz chciała to ci napisze dokładnie co mi wyszło w badaniu.Ale RTG dla neurochirurga to nie badanie.Wiarygodnym badniem jest MRI - czyli rezonans magnetyczny.Jesli takie masz zmiany w RTG to wiedz jedno że napewno są też inne rzeczy których na zdjęciu nie widać.Ja na samym początku wykonałam też RTG.Jak zrobiłam MRI to lekarz powiedział jedno że RTG mogę wyrzucić do śmieci.Pozdrawiam Gośka

Gość Stefania

Witam ! Mam podobny problem, rtg kregosłupa szyjnego wykazało: Drobne wyostrzenie przednich krawedzi trzonów wielopoziomowo. Zmiany przeciażeniowo-zwyrodnieniowe w stawach miedzywyrostkowych i stawach Luschki.Zanik kostny. Ciekawa jestem co powie na moje rtg lekarz pierwszego kontaktu, bo nie lubi dawać skierowań do specjalistów. Tak więc o rezonansie magnetycznym mogę sobie pomarzyć chyba, że wykonam go prywatnie - ale skąd brać kasę na badania, nierefundowane leki itp cele zdrowotne. Życzę Wam abyście trafili na * ludzkiego * lekarza.

Witam.Stefania lekarz pierwszego kontaktu musi ci dać skierowanie do ortopedy.Dopiero lekarz ortopeda może ci dać skierowanie ma rezonans magnetyczny to on podejmie jakie lecznie ma być.Słuchaj idź do lekarza pierwszego kontkatu i powiedz że potrzebujesz skierowanie do specjalisty ortopedy.Jeśli ci odmówi wypisania skierowania to powiedz że zgłosisz sprawę do Narodowego Funduszu Zdrowia.Czasami trzeba postawić sprawę na ostrzu noża.Zyczę powodzenia.Daj znać co załatwiłaś.Gośka

mój lekarz rodzinny jest w porządku, lekarz specjalista nie chce dawać skerowań na badania podstawowe a rodzinny daje *narazie*. Czy* Wyostrzenia w stawach Luschki* mogą powodować buczenie po jednej stronie głowy, i niekiedy bóle. Od roku próbują ustalić przyczynę i nadal nic. Ja twierdzę że chyba *pasikonik* zagnieździł mi się w uchu