Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból wewnętrznej kości śródstopia

Gość Justyna

Rekomendowane odpowiedzi

Przebywam w Anglii. Dnia 01.03.2012 skręciłam na krawężniku kostkę i upadłam na ziemię. Po kilku minutach próbowałam chodzić jednakże czułam kłujący ból po wewnętrznej stronie stopy (myślę, że to kość łódkowata). Pojechałam na pogotowie. Tam pan technik wykonał RTG twierdząc, że widzi tam małe zmiany. Jednakże Pan z pogotowia przyjmujący mnie i opisujący sprawę twierdził, że nie widzi niczego i odesłał mnie twierdząc, że jak będę brać ibuprofen, powinno przejść mi w ciągu następnych 3 dni. Następnego dnia jednak staw skokowy spuchł mi tak niemiłosiernie, że udałam się do lekarza pierwszego kontaktu aby przynajmniej włożył mnie w gips na kilka dni. Jak się dowiedziałam w Anglii w gips wkłada się tylko złamania. Powiadomiłam go o różnych opiniach na temat mojego RTG więc zadzwonił on do szpitala o fachową opinię, gdzię pięciu(!!) lekarzy konsultowało się na temat tego czy jest tam coś czy nie. Opinia końcowa była, że jest maluteńkie pęknięcie ale będzie ok za jakieś 2 tygodnie. I tak minęło 2 tygodnie a kość ta bolała mnie coraz bardziej. Koniec końców w ostatni piątek(tj 16 III) wylądowałam u ortopedy który oglądnął moje zdjęcie w 30s, jednocześnie przeprowadzając ze mną wywiad i pisząc na komputerze. Był zdziwiony, że mnie tak boli (gdy uciskał tę kość to z bólu chciało się płakać) i odesłał na rentgen. Rentgen miałam wykonany tym razem również z góry stopy. Po powrocie do gabinetu Pan ortopeda kompletnie zszedł z tematu mojej kości natomiast zauważył zmianę w kości paliczka dużego palca(chyba paliczek środkowy). Tłumaczyłam mu, że ból się nasila w TAMTYM a nie tym miejscu i, że miałam skręconą nogę około 5 razy i na USG w Polsce wyszły mi liczne zmiany m.in. braki płynów, zmiany, drobne przemieszczenia itd. Tym się jednak nie przejął i dał mi tzw *buta do chodzenia który trochę mi tę stopę odciąży*. Mija dziś 6 dzień a mnie jak bolało jak boli. Czy gdy będę go widzieć następnym razem jest sens uporczywego ubiegania się o USG? Niestety lekarze w Anglii unikają przepisywania wszelakich skierowań jak ognia. Czy jest Pan/Pani w stanie przynajmniej pobieżnie stwierdzić co tam się mogło stać? Oraz dlaczego każdy z tych lekarzy podkreślał abym cały czas zażywała Ibuprofen? Nie należę do osób które lubują się w wszelakich lekach przeciwbólowych ale czy poza *zabiciem bólu* jest jakaś inna funkcja ibuprofenu w związku ze złamaniami/skręceniami? Dziękuję bardzo z góry za odpowiedź.

Zapomniałam również dodać, że ta boląca kość wystaje odrobinę bardziej niż w mojej drugiej stopie. Pan ortopeda powiedział mi jednak, że to normalne. Może ona uciskać na coś? Czy jednak byłoby to tak bolesne przy dotknięciu oraz przy przyciąganiu i odciąganiu stopy oraz palców?

Witam. Miałam podobną sytuację niedawno, na RTG ortopeda wykrył drobne pęknięcie kości jednak było to miesiąc po zdarzeniu i powiedział ze za późno na gips. Zalecenia? oszczędzać stopę, smarować maściami, ew. rehabilitacja. Problem w tym, że przy chodzeniu stopa nadal boli, często na wieczór puchnie.. Robiłaś coś z tą stopą później?