Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powrót do zdrowia po skręceniu stawu skokowego

Gość Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj wieczorem skreciłem staw skokowy. Lekarz zalozyl mi szyne i wróciłem do domu.Chciał bym sie dowiedziec : po jakim czasie bede mogł chodzi bez kuli ( w tym momencie nie moge postawic tej nogi , poniewaz czuje ból) Ile bedzie trwa powrót do normalnej sprawnosci Jest wiele tematów ale kazdy ma inny problem

Gość Anka ot tak

ja już wcześniej pisałam o sobie, ale chetnie Ci opisze mój przypadek. Ja skreciłam staw skokowy w wakacje, miałam szynę przez 3 tygodnie i powiem Ci jedno - nie chodź bez kul, bo ja po paru dniach przeszłam sie bez kul do łazienki noga mi się zachiwała, stanelam i urazilam sobie noge i tak mi spuchla ze czulam jak mi puchnie, zdjelam szyne smarowałam zelem ale długo była spuchnieta. u mnie całośc regeneracji trwała 2 miesiace prawie miesiac miałam gips moze mialabym krocej gdybym wlasnie nie chodzila, dlatego ogranicz chodzenie jak juz to o kulach i jak lezysz to trzymaj noge w gorze zeby krew splywala i nie bylo ucisku. To normalne ze czujesz ból i nie mozesz postawic nogi, mozesz miec mrowienie i ból jak ją opuszczasz. Pierwszy tydzien musisz przelezec trzymajac noge na poduszcze, kocu, pufie, tak aby byla wyzej nic udo. Mi ortopeda powiedział, ze skrecenie gorsze niz zlamanie i faktycznie sie omeczylam, dlatego naprawde nie odstawiaj kul, nawet jak zdejma Ci gips to jeszcze pare dni o kuli musisz chodzic bo raz urazisz jak krzywo staniesz i od nowa wszystko.

Gość Anka ot tak

kupiłam sobie taką skarpetke bez palców i bez piety w aptece taki stabilizator ale nie jakis sztywny z paskami tylko taka zwykla grubsza lekko uciskowa skarpetka zaczynala sie przed palcami konczyla troche nad kostka no i chodzilam w adidasach zeby trzymaly mi kostke zeby byla stabilna bo raz zalozylam obcasy to mi sie noga chwiala, mysle ze Ciebie to nie dotyczy ale uwazaj na siebei bo noga sie chwieje na krzywych kraweznikach juz masz zruszona i juz latwo bedzie Ci sie wykrecala

Gość Anka ot tak

ja za ta skarpetke zaplacilam chyba 20-30 zl, nie robilam zadnych cwiczen po zdjeciu gipsu tylko o kuli chodzilam jeszcze z tydzien zanim noga nie zaczela normalnie funckjonowac, balam sie ze sie wykreci.

Gość Anka ot tak

tak, to normalne krew Ci splywa dlatego masz jak najwiecej trzymac w gorze bo jak bedziesz uciskal i bedzie takie uczucie to Ci zacznie puchnac kostka, ten dziwny bol jest normalny to krew splywa a zyly sa w gipsie nie ruszasz noga wiec nic nie pobudza krazenia w kostce dlatego tak jest, to normalne :)