Gość Piotrek Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Witam. Mam 23 lata. Urodziłem się z prawidłowo usytuowanymi jądrami w mosznie, jednak w wieku 16 lat prawe jądro wróciło się do kanału pachwinowego (tzw. wnętrostwo wtórne). Czytałem, że przyczyną wnętrostwa jest przepuklina pachwinowa. Czy w przypadku wnętrostwa wtórnego przyczyną też może być owa przepuklina? Miałem robione dwa razy USG w odstępie roku (kanał pachwinowy i jama brzuszna) i na żadnym nie wykazano obecności przepukliny. Jest możliwe, że lekarz radiolog jej nie zauważył podczas badania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Medicus Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Witaj! Raczej mało prawdopodobne, że lekarz nie zauważył przepukliny. Najprawdopodobniej cierpisz na tzw. jądro wędrujące. Dolegliwość ta polega na cofaniu jądra do kanału pachwinowego. Warto żeby urolog ocenił problem. Być może uda się przywrócić jądro na właściwe miejsce za pomocą odpowiedniej terapii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi