Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Proteza PZW po wycięciu pęcherzyka żółciowego

Gość Angelika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Angelika

Witam. Może na początku zacznę od tego, że jakieś dwa lata temu miałam wycinany woreczek żółciowy. Założono mi także proteze PZW, aby ułatwić przepływ żółci. Niestety nadal po dwóch latach mam ją nadal (dopiero miesiąc temu dowiedziałam się, że jej usunięcie powinno odbyć sie ok. 6 tyg po zabiegu. Lekarz chyba *zapomniał* mnie o tym poinformować albo chodź napisać w wypisie, że coś takiego musi mieć miejsce). Chodzi o to, że od paru miesięcy (ok. 5) w nocy boli mnie brzuch ból trwa czasem kilka minut a czasem kilkanaście do 30 min. Zawsze lubiałam spać na brzuchu teraz nie mogę bo po jakieś godz. ból znów mnie wita podobnie jak chłopak chodźby położy mi na nim na dłuższą chwilę rękę. Potrafi mnie również obudzić w środku nocy, czasem nawet parę razy, mój sposób na ten ból? Skulenie się i głęboki oddech, dopiero wtedy po jakimś czasie on mija. Rzadko kiedy ból jest w dzień, bardziej pojawia się właśnie w nocy. Jest on umiejscowiony właśnie po żebrami po prawej stronie. Przybliżony charakterem właśnie do bólu kamieni. Czy to od protezy? Od czego ten ból może być? czekam na odp, Pozdrawiam

Prawdopodobnie Twoje pytanie jest juz dawno nieaktualne - tu odpowiedz, gdyz byc moze ktos inny chcialby wiedziec - protezy powinny byc usuwane nie pozniej, niz 3 miesiace po zalozeniu - pozostawienie przez dluzszy czas grozi powaznymi komplikacjami np. zapaleniem otrzewnej, poniewaz na protezie tej zbieraja sie bakterie. oczywiscie czasami nawet po tym okresie nic sie nie stanie / nawet po dwoch latach - lecz po co ryzykowac i narazac sie na kalectwo. Lekarz, ktory nioe poinformowal Cie o tym fakcie powinien poniesc konsekwencje.