Gość Szymon Opublikowano 16 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Witam. Jestem 4 tygodnie po zabiegu usunięcia żylaków powrózka nasiennego z lewej strony. Przed operacją chodziłem sporo na siłownię, gdzieś około 2 lat, no i biegałem 2 razu w tygodniu. Moje pytanie brzmi czy jeśli za kilka tygodni powróciłbym na siłownię to istnieje jakieś ryzyko iż powstanie mi znowu jakiś żylak tylko, że z prawej strony? Chciałbym jakoś zadbać o swoją kondycję, a jeśli siłownia nie będzie wchodziła w grę to proszę o jakieś przykłady w miarę bezpiecznym sportów dostosowanych do mojego stanu zdrowia po operacji. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 19 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Żylaki mogą się pojawić nawet bez uczęszczania na siłownię. Musisz pamiętać o ograniczeniu ćwiczeń zwiększających napięcie mięśni brzucha, nie powinieneś wykonywać też wysokich wykopów (nogą). Bezpieczne zawsze są pływanie i niezbyt forsowne treningi - do 70% możliwości, oczywiście postępów wielkich nie będzie, ale utrzymasz kondycję na mam nadzieję zadowalającym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi