Gość Piotr. Opublikowano 15 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Witam. Mam 25 lat. Jako dziecko w szkole podstawowej miałem robione szczepienie przeciwko żółtaczce. Z tego co mi wiadomo były to trzy szczepienia. Od kilku miesięcy chodzę z dziewczyną (23 lata), która jest nosicielką żółtaczki (typu B). Oboje stwierdziliśmy, że żeby uniknąć niebezpieczeństwa zakażenia powinienem się zaszczepić (doszczepić). Zrobiłem badanie anty-HBS, żeby sprawdzić czy mam jeszcze wystarczającą ilość przeciwciał z przed lat i czy ponowne szczepienie jest konieczne. Wynik jaki otrzymałem to: HBS - ujemny Anty-HBS 38.37 IU/l N: ujemny do 10.0 Bardzo proszę o konkretną poradę. Nie wiemy (ja i moja dziewczyna), czy możemy kochać się bez zabezpieczenia, całować, uprawiać seks oralny. Czy poziom przeciwciał 38.37 to norma? Słyszałem, że gdybym miał poniżej 10 to za mało, a najlepiej gdybym miał 100. Jedni mówią tak, inni tak. Nikt nie jest w stanie udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi. Kiedy zadzwoniłem do laboratorium, w którym robiono mi badanie, pani przez telefon powiedziała mi, że mam za mało i muszę mieć 100, ale żebym pokazał wyniki lekarzowi i go zapytał o zdanie, Kiedy kilka dni temu byłem u lekarza (internisty, z czymś zupełnie innym), to powiedział, że w porządku i nie powinienem się zarazić od mojej dziewczyny. Proszę o Pańską opinię w tej sprawie. Ewentualnie informację do kogo mam się skierować z pytaniem, czy powinienem się doszczepić czy nie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jehuda Opublikowano 22 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Chlopie, ja bym sie dosczepil a po doszczepieniu poczekal kilka tygodni az wytworza Ci sie w organizmie przeciwciala na WZW B. Byc moze musisz przejsc caly cykl szczepien od nowa poniewaz szczepiles sie na to chorobsko juz bardzo dawno temu. Tymczasem powstrzymaj sie od bzykania a panienka moze Ci robic co najwyzej loda, ale uzywaj przy tym caly czas gumki (kondoma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi