Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Współżycie z nosicielem żółtaczki typu B

Gość Piotr.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 25 lat. Jako dziecko w szkole podstawowej miałem robione szczepienie przeciwko żółtaczce. Z tego co mi wiadomo były to trzy szczepienia. Od kilku miesięcy chodzę z dziewczyną (23 lata), która jest nosicielką żółtaczki (typu B). Oboje stwierdziliśmy, że żeby uniknąć niebezpieczeństwa zakażenia powinienem się zaszczepić (doszczepić). Zrobiłem badanie anty-HBS, żeby sprawdzić czy mam jeszcze wystarczającą ilość przeciwciał z przed lat i czy ponowne szczepienie jest konieczne. Wynik jaki otrzymałem to: HBS - ujemny Anty-HBS 38.37 IU/l N: ujemny do 10.0 Bardzo proszę o konkretną poradę. Nie wiemy (ja i moja dziewczyna), czy możemy kochać się bez zabezpieczenia, całować, uprawiać seks oralny. Czy poziom przeciwciał 38.37 to norma? Słyszałem, że gdybym miał poniżej 10 to za mało, a najlepiej gdybym miał 100. Jedni mówią tak, inni tak. Nikt nie jest w stanie udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi. Kiedy zadzwoniłem do laboratorium, w którym robiono mi badanie, pani przez telefon powiedziała mi, że mam za mało i muszę mieć 100, ale żebym pokazał wyniki lekarzowi i go zapytał o zdanie, Kiedy kilka dni temu byłem u lekarza (internisty, z czymś zupełnie innym), to powiedział, że w porządku i nie powinienem się zarazić od mojej dziewczyny. Proszę o Pańską opinię w tej sprawie. Ewentualnie informację do kogo mam się skierować z pytaniem, czy powinienem się doszczepić czy nie? Pozdrawiam.

Chlopie, ja bym sie dosczepil a po doszczepieniu poczekal kilka tygodni az wytworza Ci sie w organizmie przeciwciala na WZW B. Byc moze musisz przejsc caly cykl szczepien od nowa poniewaz szczepiles sie na to chorobsko juz bardzo dawno temu. Tymczasem powstrzymaj sie od bzykania a panienka moze Ci robic co najwyzej loda, ale uzywaj przy tym caly czas gumki (kondoma).