Gość Jolanta Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Jak mam często robić badania i jakie, aby być pewną, że w moich piersiach nie rozwinął się nowotwór. Mam w piersi guzek i cystę. Miałam robioną biopsję guzka i okazało się , że to nic groźnego. Mam co pół roku robić USG. W mojej rodzinie kobiety chorują na raka piersi. Moja kuzynka miała to samo co ja i co pół roku robiła USG. Pół roku temu miała robione USG i było wszystko w porządku, przy następnej kontrolnej wizycie okazało się , że za te pół roku rozwinął jej się złośliwy nowotwór z przerzutami. Będzie miała usuwaną pierś i wszystkie wężły chłonne i jeszcze coś o co już nie byłam w stanie psychicznym , aby ją zapytać.Jesteśmy dopiero kobietami po czterdziestce, nie palimy, zdrowo się odżywiamy i po kolei zapadamy na tą ciężką chorobę. Czy robienie co miesiąc badania CRP wystarczyłoby , aby stwierdzić czy w moim organizmie nie rozwija się groźna choroba. Może mam co miesiąc robic USG piersi? Nie wiem jakie badania mam robić. Jesteśmy pod stałą kontrolą lekarzy , a to nic nam nie pomaga. Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iwona Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Usg- co trzy miesiące, mammografia raz w roku.Radzę zgłosić się do poradni genetycznej, być może zakwalifikuje się Pani na coroczne badanie piersi rezonansem magnetycznym. Poradnia genetyczna w Pani przypadku bardzo wskazana- zostanie Pani objęta programem profilaktycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jolanta Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Dziękuję pani Iwonko za poradę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi