Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Częstotliwość badań ginekologicznych przy guzku i cyście w piersi

Gość Jolanta

Rekomendowane odpowiedzi

Jak mam często robić badania i jakie, aby być pewną, że w moich piersiach nie rozwinął się nowotwór. Mam w piersi guzek i cystę. Miałam robioną biopsję guzka i okazało się , że to nic groźnego. Mam co pół roku robić USG. W mojej rodzinie kobiety chorują na raka piersi. Moja kuzynka miała to samo co ja i co pół roku robiła USG. Pół roku temu miała robione USG i było wszystko w porządku, przy następnej kontrolnej wizycie okazało się , że za te pół roku rozwinął jej się złośliwy nowotwór z przerzutami. Będzie miała usuwaną pierś i wszystkie wężły chłonne i jeszcze coś o co już nie byłam w stanie psychicznym , aby ją zapytać.Jesteśmy dopiero kobietami po czterdziestce, nie palimy, zdrowo się odżywiamy i po kolei zapadamy na tą ciężką chorobę. Czy robienie co miesiąc badania CRP wystarczyłoby , aby stwierdzić czy w moim organizmie nie rozwija się groźna choroba. Może mam co miesiąc robic USG piersi? Nie wiem jakie badania mam robić. Jesteśmy pod stałą kontrolą lekarzy , a to nic nam nie pomaga. Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź

Usg- co trzy miesiące, mammografia raz w roku.Radzę zgłosić się do poradni genetycznej, być może zakwalifikuje się Pani na coroczne badanie piersi rezonansem magnetycznym. Poradnia genetyczna w Pani przypadku bardzo wskazana- zostanie Pani objęta programem profilaktycznym.