Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Wymioty i ucisk w klatce piersiowej po operacji laparoskopowej

Gość Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się dowiedzieć jak długo po laparoskopowej operacji sposobem Nissena utrzymają się rezultaty?, gdyż u mnie wykonano taką operację w styczniu zeszłego roku więc nie cały rok temu, natomiast miałem dwa poszerzenia po zabiegu ponieważ nie pokarmy które połykałem musiałem zwrócić gdyż nie przechodziły do żołądka i wszystko wracało się do buzi, natomiast lekarz wykonujący poszerzanie twierdził że balon przechodził bez problemu,lecz jedna rzecz która mnie zastanawia to różnica ciśnienia LES przed zabiegiem miałem 10.8 zaś po zabiegu 16.6 i po dwukrotnym rozszerzeniu ciśnienie jest 7.7 wiec chyba troszkę różnica jest, i najgorsza rzecz która jest to że ja już wróciłem na Controloc ponieważ mam mocne uciski w klatce na wysokości mostka, takie same objawy były przed zabiegiem. Mam pytanko odnośnie zakwalifikowania pacjenta to zabiegu czy są jakieś normy ciśnienia LES przed zabiegiem ? oraz czy moja sytuacja z bólem w klatce piersiowej i pewnie zgaga po odstawieniu leków już tak zostanie? z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam Łukasz