Gość Magda Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam, 6 dni temu ugryzł mnie pies, w udo. Skóra nie jest bardzo uszkodzona - jest raczej kilka śladów po dość głębokim wsadzeniu zębów. Rana zaczyna się powoli chyba goić, ale nie wygląda zbyt ładnie - wokół samych śladów zębów jest bolesna opuchlizna (okrąg o średnicy około 3-4 cm), a wokół niej siny okrąg (średnica około 10-12 cm). Te okręgi się nie powiększają. Pytanie brzmi - czy to niepokojące i czy rana może być zakażona, czy raczej to normalny objaw po takim ugryzieniu? Pies był niedawno (około 2 miesiące temu) szczepiony i pod obserwacją (ponieważ ugryzł kogoś innego...:/) - i należy do rodziny. Ja byłam szczepiona (prawdopodobnie, bo nie pamiętam tego, ale podobno to standardowe szczepienie w ostatniej klasie w liceum) na tężec mniej niż 10 lat temu, więc z tego co wyczytałam szczepionka jeszcze powinna być aktualna. Dodam że wiem, że powinnam teoretycznie zgłosić się do lekarza. Ale z różnych względów jest to dla mnie trudne i wolałabym to zrobić w ostateczności... Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość *) Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Podobno zwierzeta poznaja sie na ludziach . Kasaja tych co na to zasluguja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magda Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Sęk w tym że on mnie właśnie nie poznał.. *) Jak tylko zobaczył że ja to ja to się zaczął przymilać.. Ale już było za późno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość **) Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 He,he,he nie poznal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mat Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Taki stan normalnym nie jest, konieczna jest wizyta i obejrzenie rany, prawdopodobnie będzie konieczny antybiotyk, proszę tego nie zaniedbać, zawsze jest ryzyko utraty skóry, mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotr Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Pierwsza odpoqiedz do komentarza na tym forum prosze usunac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Witam dzisiaj jak wychodziłam po schodach klatki i pies mnie ugryzł noge i niewiem czy pies był szczepiony ponieważ nie wiem gdzie mieszka jego właściciel noge mam spuchnietą i czuje drętwienie nogi i co mam ztym zrobić czy to coś groźnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Proszę natychmiast udać się do lekarza. To nie przelewki,musi Pani zobaczyc czy w miejscu ugryzienia nie robi się twarda skora.Dostanie Pani antybiotyk ,udo jest bardzo wrazliwe,aby nie doszlo do zatoru bo to bardzo niebezpieczne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ikao Opublikowano 24 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 A jak się zrobi twarda skóra - to co? Właśnie zrobiła mi się twarda skóra/opuchlizna(?) po niewielkim ugryzieniu, które miało miejsce prawie 2 miesiące temu i dawno się zagoiło. Dotąd wszystko było ok. teraz coś tam "rośnie" . Ciekawe zjawisko. Niepokojące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Asia Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Miesiąc temu mnie również ugryzł pies, ale na tyle poważnie że miałam 16 szwów . Wczoraj minął miesiąc i rana ciągle się goi. Była twarda wokoło i dostałam od lekarza antybiotyk i wsumie to ciągle jest twarda w jednym miejscu ale pielęgniarka powiedziała że sama nie wie czy to zniknie czy nie... radziłabym iść mimo wszystko do lekarza bo ja miałam z początku straszne zakażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi