Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Biegunki i zaparcia u dziecka

Gość Malwina

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z aktualnie 3 letnią córką, od urodzenia była na 50 centylu karmiona piersią przez pół roku, problem w tym że po wyjściu ze szpitala mała nie robiła kupki pediatra mówiła że to normalne więc nic z tym nie robiłam, po tygodniu małej zaczęły się kolki z dnia na dzień coraz silniejsze jakoś po 3 dniach kolek pomogłam małej termometrem- była chwilowa poprawa i tak w kółko (dawałam herbatki ziołowe, czopki, laktuloze, debridat itp. oczywiście po konsultacji lekarskiej) nic nie działało ani trochę i zawsze ten sam schemat że 3 dnia mała robiła się płaczliwa, nie mogła spac itp. i 5ego było już nie do wytrzymania i pomagałam jej termometrem. W 2 miesiącu zaczęła się krew w stolcu byłyśmy w szpitalu miała robione badania na alergię, pasożyty itp. miała robioną sigmoskopię (nie wiem czy tak się piszę) i wyszło zapalenie jelita grubego w wycinkach granulocyty kwasochłonne do 2. W 3 miesiącu pediatra kazała powoli rozszerzyc dietę jabłka* właściwie długo by mówic- chodzi o to że jak miała 4 miesiące to ten problem zmienił się w biegunki, też z krwią i śluzem (okresowo), mała zaczęła tracic na wadzę i jakoś ok 9 miesiąca była już znaczna niedowaga, nie było już dla niej centyla i tak jest do dziś. Po jakimś czasie biegunka przeszła w zaparcie i tak ciągle... Brzuszek dalej ją boli, aktualnie mamy okres zaparc (już jakiś 5 miesiąc), stolec jest przeważnie najpierw okropnie duży mała się strasznie męczy i ją boli kończy robic i za chwilę przybiega znowu do toalety z prawie płynnym stolcem z domieszkami śluzu, krwi* załatwia się co jakieś 3,4 dni sporadycznie rzadziej, daję jej jakiś miesiąc już 2 razy dziennie po pół saszetki forlax ale zero reakcji. Od chyba 3 miesiąca co chwilę spada jej hemoglobina przy czym żelazo ma dobre, dodatkowo od ok roku ma limfocytozę. Badania jakie miała to: morfologia oczywiście często, badanie na pasożyty kilka razy, alergia wykluczona przez 2 alergologów (badania ujemne(a duuużo ich było), diety bez rezultatu, mleka bez rezultatu itp.) zespół złego wchłaniania, celiakia, wykluczona, USG dobre zawsze tylko pokazuje dużo gazów jelitowych, stopień strawienia kału ok, chlorki w pocie ok, przeszła już Zespół uogólnionej reakcji zapalnej (crp 177,7-5,0), gastroskopia- błona śluzowa opuszki i dwunastnicy obrzęknięta, dośc liczne grudki w histopacie nic* oligobiopsja histopat- esica- w błonie śluzowej jelita grubego krwinkotoki* kolonoskopia pełna- w bańce odbytnicy nierównośc błony śluzowej , pępkowate grudki, w kanale odbytu zaczerwienienie, śluz a w histopacie- fragment błony śluzowej j. grubego z rozproszonymi naciekami w blaszce właściwej z przewagą komórek jednojądrzastych. do 18 granulocytów kwasochłonnych w polu widzenia, obraz nie spełnia kryteriów rozpoznania zapalenia alergicznego* gastroskopia- żołądek- ..w części antralnej nakrapianie śluzówki (cechy stanu zapalnego).., dwunastnica- w opuszce śluzówka obrzęknięta, nierówna, pierwsze fałdy obrzęknięte, częśc pozaopuszkowa fałdy o nierównych brzegach, obrzęknięte, histopat- bez cech zaniku kosmków* no i ostatnie gastroskopia- w antrum liczne wybroczyny podśluzówkowe, na błonie śluzowej duża ilośc śluzu, histopat- przełyk- fragment nabłonka wielowarstwowego płaskiego oraz błony śluzowej żołądka z przewlekłym procesem zapalnym, żołądek- fragment błony śluzowej części odźwiernikowej żołądka z przewlekłym procesem zapalnym, nie stwierdzono b. Helicobacter pylori. Dodam że to są badania jakie miała robione przez prawie 3 lata, dziecko się dalej męczy, ja na to patrzec nie mogę a z kolei jest coraz starsza i coraz częściej na kolejne badania nie chcę się godzic bo i tak leczenia nie ma... Chodzi mi też o to czy jak mała miała co prawda pod innym kontem te biopsje ale jednak miała to tą chorobę też można już wykluczyc? czytałam gdzieś że to powinny byc pobierane po 4, 5 wycinków a moja mała zawsze miała 1 góra 2, tak bym chciała żeby to już się skończyło i żeby mała przestała tak cierpiec, ciężko jest na to patrzec... Proszę o poradę

Kochanie rozumiem cię, mój mąż ma to samo i też cierpię razem z nim, wyczytałam o biologicznych lekach przy zapalen iu jelit wpisz tak w google to pojawią się informacje, niestety może to wzjg, choroba autoimmunologiczna i powiązana też może być z alergią ,ale wiem co przechodzisz szczególnie u takiego maleństwa i własnego dziecka, to