Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Silny ból przy kaszlu po operacji przepukliny pachwinowej

Gość Krzyś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. We wtorek o 17 miałem operacje przepukliny pachwinowej lewostronnej. W środe o 10 rano byłem już w domu. Wszystko byłoby ok gdyby nie straszny kaszel podczas którego mam uczucie że mnie rozrywa w srodku. Ból przy tym jest nie do opisania, niemoge sie nawet ruszyć, na opatrunku zrobiła mi sie czarna piska wzdłuż rany która przebiła na wylot. Strasznie mnie kłuje niemoga sie wyprościć a do łazienki ide 15 minut przygarbiony. Czy mogło tam w środku coś sie uszkodzić?? W czasie kaszlu uciskam se brzuch ale nic nie pomaga. Zapomnialem dodać że jestem palaczem a od momentu operacji nie pale, teraz odrywa mi sie z płuc i niewiem co robić. Prosze o odpowiedź.

Witam.ja również miałem plastykę przepukliny pachwinowej z wykorzystaniem własnej powięzi,wszystko przebiegało ok,po 8-godzinach od zabiegu zgodnie z planem zostałem uruchomiony.tzn.20 minutowy spacerek po oddziale chirurgii,następnego dnia wypis i powrót do domu,ale w drodze powrotnej(zabieg miałem 250 km od miejsca zamieszkania)poczułem nagłe osłabienie organizmu co było spowodowane jak później się okazało zapaleniem oskrzeli,co skutkowało nasilającym się kaszlem,który powodował straszny dyskomfort w miejscu operowanym(jak by miało mnie zaraz rozerwać od środka)więc trzeba było szybko działać,żeby zabieg nie musiał być powtarzany za chwile i tu naprzeciw wychodzi lek który dość szybko i co najważniejsze skutecznie zapobiega przewlekłemu kasłaniu.dlatego w takiej sytuacji proponuje o jak najszybszą konsultacje z farmaceutą w celu dobrania odpowiedniego środka na wstrzymanie kaszlu.