Gość Anna-Częstochowa Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Witam. Jestem 2 tygodnie po wycięciu pęcherzyka żółciowego. Przed laparoskopią stosowałam hormonalną antykoncepcję (Rigevidon). Mam pytanie, czy po usunięciu pęcherzyka antykoncepcja ta, będzie w takim samym stopniu skuteczna jak przed zabiegiem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Oczywiście stan po usunięciu pęcherzyka żółciowego metodą klasyczną czy też laparoskopową nie jest przeciwwskazaniem do stosowania tabletek antykoncepcyjnych. Warto jednak przed użyciem tych tabletek skontrolować parametry krwi, a więc poziom bilirubiny, aktywność enzymów ASPAT i ALAT oraz układ krzepnięcia krwi. Badania te oceniają sprawność wątroby (czy nie uszkodziła Pani wątroby przez antykoncepcję hormonalną i czy nie ma zwiększonego zagrożenia zakrzepicą). Jeśli te parametry będą w normie można nadal spokojnie zażywać te tabletki. Są tak samo skuteczne jak przed usunięciem pęcherzyka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi