Gość Andrzej Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Witam, mam przy uchu pewną narośl. Mam ją od urodzenia.Wydaje mi się, że składa się z samej skóry. Ze względów estetycznych chciałbym ją usunąć, ale niestety nie mogę znaleźć nigdzie informacji jak to się nazywa. Prosiłbym o pomoc, oto link do zdjęcia: http://imageshack.us/photo/my-images/43/20111106065.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 11 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Iwona Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 Mój syn miał taki *cycek* jak to nazywaliśmy.Około 7 lat jak poszłam z nim do chirurga , zamroził to i uciął, oczwwiście założył chyba 2 szycia . odbyło się to w gabinecie przyszpitalnym . Chirurg po obejrzeniu powie czy można to usunąć.W przypadku mojego syna wszystko jest OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosia Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 czesc wam dobrze wiedziec .moja corka ma takie cos od urodzenia odziedzixczyla po mnie tylko ja mam z chrzostkom i tez chce sobie usunioc to bo bardzo odstaje i mojej corce ktora ma 4 lata tez dziekuje za pomoc przydala sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Szymon Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 A ile taki zabieg kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Joanna Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Witam.Właśnie jesteśmy po usunięciu **bryloczka**( tak u nas się to nazywa) Moja córcia skończyłam 5 miesiecy. Zabiegł przeszedł bez komplikacji trwało to 5min w znieczuleniu miejscowym. Zabieg jest bezpłatny, na NFZ trzeba mieć skierowanie. Też wahałam się czy to ruszać czy nie ale im mniejsze dziecko to tym lepiej to zniesie, wiec jesli rodzą sie dzieci z takimi cudami to nie czekajcie. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anna Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 witam, mó synek ma te narośla od urodzenia. po hiszpańsku nazywa sie to mamelon preauricular, może być przy jednym uchu albo przy obydwóch. Zasięgając informacji co to jest, dowiedziałam się, że są to narośle, które są oznaką, że coś może byc źle rozwinięte, głównie są to nerki / układ moczowy i ucho środkowe, ślimak uszny. 80% dzieci rozwija sie prawidłowo i nie ma nic. U niektórych dzieci dopiero mogą pojawić się komplikacje w przyszłości. nie jest to jednak nic groźnego. Odwrotnie do narośli, mogą pojawić sie także dziury przy uszch nazywane jako fositos (hiszp.) gdzie problemy mogą być powiązane z oskrzelami. Narośla te moga być dziedziczne ( u mnie w rodzinie nikt tego nie ma), ale też gdzieś wyczytałam, że może byc to spowodowane cukrzycą ciążawą (nie wiem czy to prawda). W przyszlym miesiącu ide z synkiem do chirurga i zobaczymy co mi powie. lekarz zadecyduje czy to usunąć, czy nie, narazie lekarz rodzinny zapewnia mnie, że to jest tylko usunięcie ze względów estetycznych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anna Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 chciałam jeszcze dodać,że w szpitalu gdy się urodził synek, powiedzieli mi, że te mamelones są to resztki embrionalne, które mogą informować o zlym rozwoju jakiegoś organu (głównie nerek albo ucha). Już w szostym tygodniu ciąży może pojawić się ta narośl i towarzyszyć już dziecku do urodzenia. W załączniku dolączam artykuł medyczny, który znalazłam i z którego czerpałam informacje, i chociaż jest on po hiszpańsku może komuś się przyda http://revistapediatria.com.ar/wp-content/uploads/2012/04/39-48.Diagn%C3%B3stico.Respuesta.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sandra Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 moja córka też się z tym urodziła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sandra Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Joanna jak oni usuneli to 5 miesięcznemu dziecku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Moja córeczka też urodziła się z przedroslem mamy zabieg wyznaczony na marca jeśli ktoś usuwał proszę napisać jak się to odbywa i czy wszystko jest dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dodano Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Wizyta u doktora wskazana, tu znajdziesz zdjęcia chorób http://www.bolimnie.com/galeria-chorob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nonia Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Moja córka też się z tym urodziła. Lekarz stwierdził że to nic poważnego i w wieku 5 lat miała to usunięte. Z racji że to było z chrząstka miała robiony zabieg w znieczuleniu ogólnym przy okazji innego zabiegu. A hest coś w tych dodatkowych nieprawidłowościach ponieważ okazało się że ma refluks układu moczowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qwertyui Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Po angielsku możecie poszukać o tym info o nazwie Accessory auricle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wstydzioch gość Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Hej. Mam ponad 20 lat i znalazłam w końcu coś na temat mojego znamiona.. Proszę o rady, do kogo się zwrócić i jak to wszystko wygląda. Dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi