Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zmiana płynowa wątroby a ciąża

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 10 lat temu przeszłam operację usunięcia guza FNH na watrobie (ok 10cm srednicy). Następnie ok miesiąc po operacji w miejscu usuniętego guza pojawiła się torbiel. Lekarze zdecydowali, że założą dren w celu oczyszczenia i obkurczenia torbieli. Niestety pomimo miesięcznego okresu torbiel nie malała, więc zapadła decyzja o drugiej operacji - usunięcia torbieli. Po drugiej operacji ponownie pojawiła się zmiana płynowa o srednicy ok10cm - zdecdyowano, że pozostanę pod kontrolą - co roku usg/tomografia i badania krwi. Przez okres 10 lat nie następowały niepokojące zmiany - torbiel w obecnym momencie ma ok 7 cm średnicy i jest zmianą płynową o gęstości 10HU, dobrze odgraniczoną o gładkich zarysach (na podstawie ostatniej tomografii), wszystkie badania krwi w normie. Czy w związku z powyższym mogłabym zajść w ciążę? czy istnieje ryzyko, że dziecko mogłoby przykopać w watrobę, a tym samym w torbiel i spowodować pęknięcie torbieli? Uprzejmie prosze o pomoc - do chirurga jestem umówiona dopiero za ok 2 miesiące.

Cześć,widzę że nie ma kogoś kto odpowiedziałby na Twoje pytanie. U mnie około m-ca temu też wykryto FNH ok.3 cm. Na szczęście jestem już w takim wieku , że nie myślę o rodzeniu dzieci, bo już mam. Tomograf potwierdził wynik z USG. Myślę, że da się z nim żyć, ale trzeba uważać na to co się je, i chyba z piciem alkoholu to też, chociaż było to u mnie sporadyczne, to trzeba radości tej unikać.