Gość Łukasz Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Witam. oto wynik mojego badania: TK kręgosłupa szyjnego: Badanie wykonano techniką spiralną obejmując trzony i przestrzenie międzykręgowe od C1 do C7. Zniesienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa szyjnego z niewielką kyfozą w dolnej czesci tego odcinka. Na poziomie C5-C6 obecna niewielka, centralna wypuklina krążka międzykręgowego dochodząca do rdzenia krgowego bez wyraźnych cech ucisku. Pozostałe przestrzenie międzykręgowe bez zmian w badaniu TK. Wysokość trzonów zachowana. od kilku miesięcy odczuwam ból w w dolnej części odcinka szyjnego, drętwienie w rękach (obie jednocześnie) oraz sinieją mi dłonie. lekarze w Danii wykluczają jakikolwiek związek drętwienia oraz sinienia dłoni z kręgosłupem. proszę o porady ekspertów z polski. a to wynik TK odcinka lędźwiowego: Badaniem objęto trzony i przestrzenie miedzykręgowe od L1 do S1. Na poziomie L5 do S1 obecna dość duża, centralna przepuklina krążka miedzykręgowego w niewielkim stopniu uciskająca na worek oponowy. Nieduża, centralna wypuklina krążka miedzykręgowego również w niewielkim stopniu uciskająca na worek oponowy widoczna na poziomie L4-L5. Średniej wielkości guzek Schmorla obecny na dolnej krawędzi trzonu L1. Drobny guzek Schmorla na dolnej krawędzi trzonu L3. Na krawędziach trzonów L5 i S1 obecne drobne osteofity o charakterze zmian zwyrodnieniowo-wytwórczych. Wysokość trzonów zachowana. 1,5 roku temu dźwignąłem dosyć duży ciężar w pracy, coś mi strzyknęło w kręgosłupie więc się udałem do lekarza w Danii. nie zrobili mi żadnych prześwietleń tylko od razu wysłali na masaże. po masażach ból się nasilił. kolejne 2 tygodnie spędziłem w łóżku. wyjścia do toalety lub do kuchni odbywały się *na czworaka*. po około 2 tygodniach ból zmalał wiec wróciłem do *normalnego życia*. co jakiś czas gdy przeciążałem kręgosłup powracał silny ból co się wiązało z kolejnymi masażami i rehabilitacjami które nie przynosiły ukojenia... a wręcz odwrotny skutek miały. dlatego miesiąc temu zdecydowałem się na zrobienie badań w Polsce. (TK które zamieściłem wyżej). czy to się kwalifikuje do operacji?? czy dalej kontynuować rehabilitacje i ćwiczenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mateusz Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2011 Co do potrzeby operacji, powinien Pan skontaktować się z neurochirurgiem, pokazać wynik i zdjęcia na CD. Ćwiczenia proszę kontynuować, z opisu wynika że powyższe zmiany mają szanse być w taki sposób mocno zmniejszone przez regularne, zgodne z pokazanym Panu wzorem ćwiczenia prowadzone sumiennie przez rok. Rehabilitacja rozumiana jako zabiegi z pomocą obcej osoby lub sprzętu jest pierwszą fazą tego procesu, następnie należy kontynuować ją samodzielnie wsłuchując się w organizm i dostosowując do tego zakres ćwiczeń-takie rozumienie ciała zajmuje różnie długo głównie kilka tygodni do kilku miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi