Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Biegunka z krwią i silne wzdęcia

Gość mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

WItam, Mam 22 lata, od ok 2 lat mam problemy z wypróżnianiem. Pojawia się najpierw silne wzdęcie które powoduje aż kłucie w podbrzuszu następnie mam częste wypróżnienia z biegunką a w efekcie czego często pojawia się domieszka krwi z odbytu. Oczywiście większość wypróżnień to biegunka. Zauwazyłem że nie ma wpływu na jakość wypróżnienia moja dieta, obojętne jest czy piję kawę czy czasem alkohol albo słodkie rzeczy. Natomiast nasila się wzdęcie po np. bananach. Byłem u chirurga proktologa, kolonoskopia wykazała brak zmian histopatologicznych w ścianach układu pokarmowego więc chirurg nakazał tylko leczenie zachowawcze w rodzaju odpowiedniej diety czyli bez pokarmów drażniących. Mimo stosowania tej diety nie jest lepiej, objawy nadal istnieją. Biegunka jest codziennie. Probiotyki nie mają żadnego działania w moim przypadku. Poza wymienionymi objawami nie istnieją inne. Proszę o wskazówki co dalej, jakie badania mogę sam wykonać a jakie musi zlecić lekarz. o co poprosić lekarza rodzinnego niż tylko o skierowania do specjalistów. Czy przebywanie w bliskim sąsiedztwie zwierząt domowch- psów, kotów może być przyczyną? Jakie choroby odzwierzęce mogą wywoływać podobne objawy? Bardzo prosze o odpowiedź.