Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Izotretynoina a nieswoiste zapalenie jelita grubego

Gość Kasia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 3 lata temu wykryto u mnie nadżerki w odbytnicy w badaniu histopatologicznym stwierdzono nacieki zapalne o malej gestosci colitis chronica indeterminata. Moje biegunki ustapily, niczym sie nie lecze. Poza tym w gastroskopii antrum bylo plamkowato zaczerwienione, co zotalo przeleczone pantroprazolem. Obecnie czasami doskwiera mi uczucie ciezkosci na zoladku. Z powodu silnego tradziku dermatolog chce mi przepisac Aknenormin - izotretynoina, czy to moze miec negatywny wplyw na moj przewod pokarmowy? Mam 22 lata.

Lepiej najpierw odstaw tłuste żarcie - na BARDZO długo... co i tak będziesz musiał zrobić podczas brania izotretynoiny. Niczego smażonego, żadnego boczku, smalcu, czekolady, masła, tłustych szynek, kiełbas, żadnych ostrych przypraw, żadnej śmietany i tylko mleko odtłuszczone, żadne czipsy ani batoniki, żadnej coci Oli, pepsi itd., zero gazowanego. Ze słodkich rzeczy to jedynie drożdżówka z kruszonką. Twarz myj Cetaphilem, ponieważ nie zawiera on mydła. Jest świetny. Używam ponad rok - aha - sam biorę izotretynoinę i żołądek jest osłabiony - jelita także. Żadnych musli, żadnych ziaren... żadnego chleba ciemnego. Ale ty ze swoimi problemami powinieneś to już stosować. Poczekaj z taką właśnie dietą, a zobaczysz, że ta cera trochę się poprawi, no bo jak będziesz jadł/jadła te wszystkie gówna, które wymieniłem, no to się nie dziw. Z takimi problemami, jakie masz, zdecydowanie odradzam izotretynoinę.