Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Helicobacter pylori dodatni a gastroskopia

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! nazywam się Magdalena, mam 34 lata Pozwalam sobie na przesłanie moich wyników wątrobowe: AST 25u/l(5-34) ALT 33u/l(0-55) BILI 10,3 mmol/l(3,40-20,50) f.zas 85 u/l (40-150) !GGTP 78u/l (9-36) Morfologia: leukocyty 5,20 (3,8-10 tyś) Erytrocyty 4,70 (3,7-5,1 mln) Hemoglobina 13,40 (12-16 g) Hematokryt 39,60 (37-47) MCV 84 (80-99) MCH 29 (27-35) MCHC 33,80 (32-37) Płytki Krwi 309 (140-440 tyś) Glukoza 5,10 mmol/l (3,90-5,80mmol/l) Wynik USG jamy brzusznej: Wątroba niepowiększona jednorodna echogenicznie. Pęcherzyk żółciowy bezkamiczny. PŻW, trzustka i śledziona w normie. Nerki położenia i wielkości prowidłowej bez cech zastoju w UKM-ach. Pęcherz moczowy gładki. Od końca czerwa miałam wzdęty brzuch i pobolewało mnie pod prawym rzebrem, ból promieniował pod łopatkę. Początkowo dostawałam leki rozkurczowe tj. Mydocalm-diagnoza była bardziej w kierunku krzywego kręgosłupa. Od miesiąca odczuwałam dodatkowo uczucie pełności, zatykanie w przewodzie pokarmowym, brak odbicia i od 3 tygodni biorę lek Heliacid 20 1 razy dziennie 15 minut przed śniadaniem( odkąd zażywam ten lek mam naprzemiennie stolce raz twarde raz luźne)i jestem na diecie lekkostrawnej, dzięki czemu wzdęcia już nie są duże. Dziś odebrałam wyniki krwi na obecność Helicobacter pylori i wynik wyszedł pozytywny. wynik 2,06 U/ml (wynik dodatni powyżej 1,1) Nigdy wcześniej nie leczyłam się na tę bakterię. Czy koniecznym jest abym robiła gastroskopię czy mogę zacząć leczenie antybiotykiem? Czy w takim wypadkuleczenie powinno przebiegać pod kontrolą Gastrologa, czy wystarczy lekarz rodzinny? Z góry dziękuję za odpowiedź Z poważaniem Magdalena