Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Świeża krew na papierze toaletowym a nawrót hemoroidów

Gość dexter

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 33 lata, kilka dobrych lat temu (ok 10) przygody z hemoroidami. Wypadały, nic z tym nie zrobiłem, przeszło samo. Od jakieś pół roku, raz na miesiąc przy wypróżnianiu świeża krew na papierze. Robiłem test na krew utajoną, wynik negatywny. Mam pracę typowo siedzącą, generalnie mało ruchu, waga normalna choć cholesterol *na granicy*. Wypróżniam się w miarę regularnie, ostatnio schudłem, ale wytłumaczalnie (operacja i dość drakońska dieta po operacji), hemoglobina na poziomie 15-16, więc raczej nie ma mowy o niedokrwistości. Żadnych biegunek, chyba że ogórki popiję mlekiem. Nie boli mnie brzuch, choć mam wzdęcia i dość często mi burczy w brzuchu nawet po posiłku. Gazy puszczam często, ale tak miałem od dziecka. Z zaparciami różnie: czasem jest tak, że mała *kupa* przechodzi z dużym problemem (a nawet lekkim bólem), czasem tak że duża kupa prześlizgnie się bez najmniejszych problemów, gładko i szybko. Czy takie rozpoznanie biorąc pod uwagę krew na papierze toalet. bardziej pasuje na nawrót hemoroidów czy może coś poważniejszego? Uprzedzam odpowiedź: tak, jestem umówiony do lekarza, ale chciałem dowiedzieć się czegoś wcześniej... Dzięki za odp.