Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Zapalny żylak odbytu

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek rano zaczęła boleć mnie okolica odbytu, wyczułam mały guzek. Zgłosiłam się do lekarza rodzinnego, który wypisał mi skierowanie do chirurga. Do wieczora guzek bardzo się powiększył i zaczął mocno pobolewać, dostałam temperatury 37,7. Nocy prawie nie przespałam, mimo tabletek przeciwbólowych. Rano zaczęła drętwieć mi noga, ból się nasilał, miałam już problem z jakimkolwiek poruszaniem się. Rodzina zawiozła mnie na ostry dyżur, lekarz po badaniu stwierdził żylak odbytu pojedynczy zapalny, powiedział że sam się nie wchłonie i potrzebny będzie zabieg. Dostałam posterisan h, maść lidoposterin oraz diosmineks i odesłano mnie do domu. Mimo brania tych środków ból nasilał się cały czas, przestałam cokolwiek jeść, temperatura nie spadła, cały dzień i noc nie spałam, nad ranem nie mogłam już wstać z łózka, każdy najmniejszy ruch powodował ogromną bolesność, a i w pozycji leżącej też cały czas cała okolica odbytu i sam guzek bardzo mnie bolał. Nad ranem zadzwoniliśmy na pogotowie, jednak tam kazano nam się zgłosić do lekarza rodzinnego. Lekarka przyszła do domu, przepisała mi antybiotyk, i ketofrem forte w celu zlikwidowania zapalenia i uśnieżenia bólu. Po tych proszkach poczułam znaczną ulgę. W nocy obudziłam się, znowu z bólem i gorączką, poczułam że coś jest nie tak, w łazience na bieliźnie miałam ogromną wydzielinę z jakby ropy, krwi guzek chyba pękł bo mogłam już normalnie wstać z łózka i się poruszać. Podczas wypróżniania zauważyłam znaczną ilość krwi, z guzka też co i raz sączy się krew z tym że teraz czuję się już o wiele lepiej. Jedynie prawie nic nie jem, poczułam wstręt i strach przed jedzeniem. Obawiam się czy chirurg postawił właściwą diagnozę i dobrze zrobił odsyłając mnie do domu w stanie skrajnego wyczerpania i ogromnego bólu. Teraz muszę czekać na wizytę do proktologa którą na nfz mam dopiero za pół roku. Panie Doktorze czy diagnoza i postępowanie lekarza było słuszne, czy w takiej sytuacji czekać pół roku? Może lepiej zgłosić się prywatnie do innego proktologa i zdecydować na operację( chociaż dla mnie są to bardzo duże koszta)?