Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Drętwienie dłoni i mrowienie kciuka przy nawrocie zapalenia pochewek maziowych

Gość L.G

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dzisiaj bylam na badaniu EMG ktore nie wykazalo zespolu ciesni nadgarstka choruje na dyskopatie ledzwiowa na odcinku l5s1 i w krotce rezonans z tego powodu bede miec Moja reka byla operowana na zapalenie pochewek maziowych w grudniu ide ponownie poniewaz mam nawrot choroby Zlecono badanie emg poniewaz dlon mi dretwieje kciuk czasami rowniez dodatkowo mrowienia czuje az do lokcia gdy sciskam mocno dlon to czuje oslabienie tej reki.Nie wiem co mam robic dalej zasegurowano mi ze to byc moze od kregoslupa szyjnego poniewaz rowniez z barkiem mam problem swobodnie reki nie unosze w gore i cos mi tam w tym barku przeskakuje poradzcie mi cos moze inne badania powinnam miec w tym kierunku jesli chodzi o reke ?

hm ciezka sprawa. czasami emg nie wykazuje zmian a mimo to jest ciesn nadgarstka. moze warto zrobic usg nadgarstkow? jesli pochewki sciegien sa pogrubione w obrebie nadgarstka to uciskaja na nerw i stad dretwienia. sama przeszlam dwa zabiegi na ciesn ale u mnie emg wykazalo silny ucisk, a usg pogrubienie pochewek mimo ze stanu zapalnego nie bylo.. ale spotkalam sie z osobami, ktorym emg wyszlo dobrze a ucisk byl. czy dretwienie nasila sie w nocy/ albo po zgieciu reki w nadgarstku/ albo uniesieniu reki do gory a zmiejsza sie gdy opuscisz dlon swobodnie w dol?

dretwienie nasila się w nocy az do rana dopiero jak trochę rozruszam to przestaje, ale gdy piszę nawet na klawiaturze dretwieje mi reka takie prądy przechodza mi az do łokcia Reki do gory nie moge uniesc swobodnie poniewaz mam w tym obrebie problem z barkiem Martwie się bo nie wiem co mam robic mam dyskopatie w odcinku ledzwiowym ostatnio doszlo mi dretwienie karku i bol szyi cos mi sie przesypuje gdy skrecam nia w lewo i w prawo ciagle boli mnie glowa jutro mam badanie MR ale tylko na ledzwie bo dopiero teraz doszla mi szyja i te dolegliwosci jak powyzej EMG wyszlo ok ale problem jest nadal isc do lekarza i co powiedziec?skoro wynik wyszedl ok?

to nasilenie w nocy, przechodzenie pradow, nasilenie przy pisaniu na klawiaturze cos mi mowi ze jednak te pochewki sciegien uciskaja ci na nerw posrodkowy.jak mialas badanie emg to mialas wtedy podczas tego badania dretwienia? badanie to powinnosie wykonywac wtedy kiedy sa objawy , ale wiadomo ze to ciezko utrafic w ten moment. ja akurat jak robilam emg to mialam juz tak zaawansowane zcn ze dretwienie mialam calutki czas z nasileniem w nocy i rano. moze warto zmienic lekarza. ja odwiedzilam w sumie 4 ortopedow

poczekaj na wynik mr moze cos wykaze. jednak wydaje mi sie(moze sie myle) ze od kregoslupa to predzej maly palec dretwieje niz kciuk. no i mi tez nasilalo sie przy pisani na komputerze,przechodzily prady. moze warto zrobic usg nadgarstka aby zobaczyc jak wygladaja sciegna w kanale nadgarstka . u mnie byly pogrubione wiec w kanale bylo ciasno i nerw nie mial swobody.pozdrawiam i zycze zdrowka.wiem co przechodzic bo rok meczylam sie z dwoma chorymi rekoma. po zabiegach jest lepiej choc jeszcze rece nie sa sprawne w 100% bo nerwy sie odbudowuja powoli i trzeba czasu