Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Grubszy palec u stopy po zrośnięciu paliczka dystalnego

Gość Marta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dokładnie 12.07 złamałam paliczek dystalny V palca w lewej stopie. Palec nie bolał mnie po złamaniu, poza pierwszymi 12 godzinami - potem już nie, mogłam nim nawet zginać. Chirurg na pogotowiu usztywnił mi go przytwierdzając go plastrem do sąsiedniego palca. Dwa tygodnie po złamaniu byłam u ortopedy na kontroli i on po obmacaniu palca uznał, że wszystko idzie w dobrym kierunku (RTG kontrolnego jednak nie zrobił). W tym czasie chodziłam w butach na grubej podeszwie, ale rytm pracy nie pozwolił mi na kompletne wyłączenie się z życia i musiałam być jednak sporo w ruchu. Dzisiaj mija 6 tygodni od złamania palca i niepokoi mnie, że z wyglądu jest on grubszy niż jego odpowiednik w drugiej stopie. Nie boli mnie wprawdzie, odzywa się tylko wówczas, gdy próbuje stanąć na palcach stopy. Wydaje się być także prosty, ale martwi mnie ten jego *serdelkowaty* wygląd. Czy to normalne? Myślałam, że palec po zrośnięciu się będzie wyglądał, jak przed urazem. Czy możliwe jest, że on jest ciągle obrzęknięty? Ale jak go naciskam, to też mnie nic nie boli. Boję się, że w przyszłości nie będę mogła nosić każdego obuwia.