Gość Anita Opublikowano 23 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Mój synek ma torbiel skórzastą w kąciku oka prawego. Na początku stwierdzono u dziecka naczyniaka (do usuniecia chirurgicznego - operacja). Gdy syn miał 8 m-cy przeprowadzono operację, podczas której okazało się, że to nie naczyniak lecz cytuje: *stwierdzono torbielowatą strukturę ciągnacą się w głąb oczodołu*. Podczas operacji torbiel została nacięta i wypłynął z niej płyn, lekarze czekali aż płyn znów nacieknie, żeby pobrać do badania, ale płyn nie naciekł, cytuję: *wobec braku przedoperacyjnej diagnostyki obrazowej odstąpiono od wydzielenia zmiany* i operację zakończono. Zalecono USG, a potem rezonans magnetyczny, który wykonano miesiąc później. W opisie USG: *w obrębie oczodołu obecna ograniczona bezechowa płynowa zmiana wielkości 18x12x12mm*. W opisie rezonansu : *W przyśrodkowo-górnej części oczodołu prawego zewnątrzstożkowo w lokalizacji anatomicznej woreczka łzowego widoczna jest torbielowata struktura o wym. 18x13x15mm odpowiadająca najprawdopodobniej torbieli lub torbielowato poszerzonemu woreczkowi łzowemu. Nie widać w badaniu MRI jednoznacznej łaczności ze strukturami mózgowia*. Dziś byłam u okulisty, Pani dr powiedziała, że jest to torbiel skórzasta, a w związku z tym, że wcześniej była interwencja chirurgiczna (nacięcie), płyn wyciekł... torbiel została oczyszczona, teraz pozostaje mi czekać, aż się wchłonie i po 6 m-cach stawić się do kontroli. Czy pozostawiona torbiel - oczyszczona z płynu wchłonie się? Nie wiem czy dać już spokój i czekać pół roku, czy szukać dalej pomocy? Mój lekarz (który wykonywał operację) twierdzi, że jego zdaniem nie jest to torbiel skórzasta, ponieważ *torbiel skórzasta ma oprócz płynu jeszcze coś w sobie, a ta torbielowata struktura po otwarciu miała tylko płyn*. Więc co to może w końcu być? Kogo mam słuchać i co robić dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stappler Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Oczywiście należy kierować się zaleceniami lekarza. Zmiana ta ma łączność z narządem wzroku dlatego leczeniem powinien zająć się okulista. Wszystko sugeruje klinicznie i w badaniach obrazowych, że jest to torbiel. I czy to torbiel skórzasta czy wywodząca się z woreczka łzowego leczenie jest identyczne przez nacięcie i dalszą obserwację. Takie torbiele po nacięciu często wchłaniają się dlatego trzeba postępować zgodnie z zaleceniami lekarskimi czyli najważniejsza jest obserwacja i kontrola. Jeśliby jednak torbiel w bardzo szybkim tempie powiększała się radziłbym kontrolę lekarską przeprowadzić wcześniej niż po 6 miesiącach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jola Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Czy p. Anita mogłaby się odezwać - u mojej córki stwierdzono torbiel w okolicy przyśrodkowej oka w połączeniu z drogami łzowymi. Jeśli Pani tutaj jeszcze zagląda proszę o kontakt: makmik8991@interia.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jsdkh Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 nie mam zielomego pojęcia tez mi się takie coś zrobiło i nie chce zejść smarowalam to mascią ale to nic nie dało tylko jeszcze sie bardziej powiekszyło . Trenuję plywanie więc nie wiem czy to przez to że zakladam okulary i one mnie uciskają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ola Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Czy taką torbiel worka łzowego może być widać w USG u płodu w 7miesiacu ciąży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi