Gość Patrycja Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Mam nieznacznie podwyższone TSH (5, 73) i FT$ o wartości 1,09. Endokrynolog na podstawie tych badań i wywiadu wstępnie rozpoznał utajoną postać niedoczynności tarczycy i skierował mnie na USG tarczycy, oznaczenie przeciwciał anty TPO i ponowienie TSH po 6 tyg. i zalecił leczenie eutyroxem N 0.25 mg. Dzisj odebrałam wynik USG i proszę o konsultację, bo u endokrynologa będę dopiero w połowie września. Oto treść opisu: Tarczyca symetryczna, dwupłatowa, niepowiększona. Miąższ o niejednorodnej echogenicznośći z licznymi obszarami o obniżonej echogenicznośći i słabo definiującymi się granicami, prawidłowo ukrwiony. W biegunie dolnym płata lewego uwidoczniono guzek hiperechogeniczny 18x11x9 mm ukrwiony od obwodu typ. II płat prawy wym: 41x14x14 mm, płat lewy: 46x17x15 mm, cieśń głębokości: 3mm nie uwidoczniono powiększonych szyjnych węzłów chłonnych komentarz: obraz może sugerować przewlekłe zapalenie tarczycy czy to choroba Hashimoto? czy będzie potrzebna operacja z uwagi na widoczny guzek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 czy to choroba Hashimoto? - taki obraz USG sugeruje właśnie występowanie tej choroby czy będzie potrzebna operacja z uwagi na widoczny guzek? - raczej na początku endokrynolog zadecyduje o biopsji tego guzka i dopiero po wyniku tej biopsji zadecyduje o dalszym sposobie postępowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość canada goose uk Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 canada goose pics v seattle weather canada goose uk http://winter.jacket-mall.co.uk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi