Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Biała, przesuwalna grudka na penisie

Gość jarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 15 lat 3 tygodnie temu wyskoczyła mi mała grudka z lewej strony penisa jak by po środku, grudka przesuwa się razem że skórą nie boli ani nic z niej nie cieknie po prostu jest pod skórą gdy np. jest zwód widać ją dokładnie jest barwy białej. Co dziennie o niej myślę a do lekarza wstydzę się iść. czy to groźne

Poczytałbyś trochę zanim zaczniesz tak przemęczony temat. Jest to zwyczajny prosak, czyli zatkany gruczoł lojowy (częsty przypadek w tym wieku). Jeżeli Ci to nie przeszkadza to możesz zostawić, usuwa się to chirurgiczne co jest bezbolesne jedak trochę kłopotliwe (w kwesti przełamania się i pójścia do lekarza). Jest ryzyko, że jeżeli tego nie usuniesz to wda się Ci stan zapalny i wtedy jest trochę gorzej, bo cholernie puchnie, czasem ropieje i boli. Tutaj chciałbym dołaczyć pytanie - Czy można zostawić prosaka w stanie zapalnym i zamIast go takiego usunąć to zostawić i... minie? Czy mogę jakoś wspomóc organizm w walce z tym? Jeżeli nie to czy będą konsekwęcje, jeśli zostawie to na 2 tygodnie? Mam na myśli, czy zapalenie minie?

Jarek to nie minie, bedzie sie robiło coraz większe. Wiem bo miałem to samo co Ty, zwlekałem, próbowałem sam się tego pozbyć. Nie radze. Musisz udać się do urologa, da Ci skierowanie do przychodni. To trzeba usunąć chirurgicznie, prosty zabieg, będziesz miał ze dwa szwy. Wytną Ci to, połazisz troszeczkę z opatrunkiem, pani pielęgniarka w Twojej przychodni zdejmie szwy i szybko się zagoi :) po 3 tygodniach nie będzie śladu. nie zwlekaj tylko szybko do lekarza! to nic starsznego, dużo mężczyzn to ma. pozdrawiam