Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Dziwne bóle na piszczeli

Gość Bartłomiej

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartłomiej

Otóż to : Trenuje piłkę nożną ( od 3 tygodni mam przerwę ) i od jakiegoś miesiąca mam dziwne bóle na piszczelu w różnych miejscach tzn. nad kostką, po środku piszczela i pod kolanem , od kilku dni boli mnie też kolano ( często słychać takie *strzykanie* ) - ból nie występuje we wszystkich miejscach na raz *raz tu, raz tu* . Na nodze nie ma obrzęku i nie jest gorąca i nie ma jakiś niepokojących *widocznych* objaw - jest jedynie ten ból . Byłem u lekarza i miałem zrobiony RTG tej nogi, lecz z kością nic nie mam. Więc co to może być za choroba, skąd te bóle, jak mam się leczyć i czy mogę dalej trenować piłkę nożną ?

Trudno mi określić co może być przyczyną tychże dolegliwości bez bezpośredniego badania. Trzeba na początku udać się na konsultację do ortopedy. Może np. okazać się konieczne dodatkowo wykonanie USG stawu kolanowego (może podłożem dolegliwości jest np. torbiel Bakera). Jeśli wykluczy się podłoże ortopedyczne dolegliwości trzeba będzie się skonsultować z neurologiem.

Gość Bartłomiej

Zapomniałem też dodać, że miałem robiony RTG tylko tej kości piszczelowej, a kolana nie miałem prześwietlanego, bo mnie dopiero od kilku dni boli, zauważyłem też, że udo mnie też trochę pobolewa. Miałem też robioną Morfologie i inne badania związane z pobraniem krwi, ale wyniki były dobre. Nie napisałem też, że noga boli mnie podczas biegania i chodzenia, jak i przy siedzeniu, lecz często bywa tak, że pochodzę sobie po domu i noga mnie nie boli a potem sobie usiądę i noga zaczyna boleć. Proszę więc o odpowiedź, co to może by za choroba, skąd te bóle i co najważniejsze czy mogę powrócić do treningów ?