Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Silny ból po spożyciu alkoholu po usunięciu pęcherzyka żółciowego

Gość anna z Warszawy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość anna z Warszawy

Witam Mam 34 lata i jestem po usunięciu pęcherzyka żółciowego.Ostatnio źle się czułam i zrobiłam badania krwi i okazało się,że mam anemię, zrobiłam też alat i aspat ,ale był w normie. Moje problemy zaczęły się jednak duzo wcześniej,dlatego ,że po jakimś czasie po operacji zaczęłam pić alkohol,nie w sensie regularnie,ale zdarzały się, a to wesela,a to imprezy rodzinne.Czasami przesadzałam z wypitą ilością co powodowało niesamowity ból,a wtedy w trakcie przyjmowałam no-spę i ból przechodził.Nie było to regułą,bo nie raz przy takiej samej ilości nie występowały te bóle,Niestety ostatniej soboty zrobiłam ten sam błąd alkoholu było za dużo,był przeraźliwy ból i no-spa.Wiem,że nie jest to zachowanie normalne i muszę się zastanowić czy nie mam problemu z alkoholem ,ale proszę mi odpowiedzieć czy w związku z takim postępowaniem i dolegliwościami mogę mieć jakieś poważne problemy zdrowotne,to dla mnie bardzo ważne,tym bardziej ,że podjęłam decyzję o zrobieniu wszystkich badań i odrzuceniu alkocholu w ogóle.Mam zatem pytanie czy te bóle to przez alkohol,którego mój organizm nie przyjmuje?,czy te bóle moga być zaczątkiem jakiegoś nowotworu ?i jakie badania muszę wykonać,żeby mieć odpowiedź? Dodam ,że na co dzień jem wszystkie potrawy i te tłustsze i te słodsze i nie mam absolutnie żadnych bóli,czasami tylko luźniejszy stolec,ale nic podejrzanego się nie dzieje,jedynie objawy mam na twarzy,w sensie więcej wyprysków i wyglądam na zmęczoną,ale palę też do tego papierosy i prowadzę nerwowy tryb życia...,niestety:( czy mogę też te bóle mieć na tle nerwowym ,czy tylko alkohol je powoduje??,bo nie wystepują zawsze po nim?? proszę o wyrozumiałość,sama to pisząc zdaje sobie sprawę,że skoro boli nie powinnam pić,ale z drugiej strony nie jest to aż tak często,a przecież aż tak strasznie nie powinno boleć,bo ból jest przeszywający,słabo mi wtedy,prawie mdleję i mam niesamowicie nadęty brzuch .

Jeżeli wcześniej nie reagowałaś tak na alkohol a dopiero po operacji to znaczy, że masz zapalenie żołądka, które spowodowane jest przez żółć, której nie gromadzisz teraz w pęcherzyku żółciowym a dostaje się do żołądka, który niestety jest na nią wrażliwy. Jest to oczywiście hipoteza, choć bardzo prawdopodobna. Idź do gastrologa, on zleci gastroskopie, będziesz wiedziała wszystko.

Witam Na wstępie bardzo dziękuję za szybka odpowiedź Byłam dzisiaj u gastrologa ,mam skierowanie na gastroskopię, ale dopiero w październiku mam termin badania,czy takie zapalenie żołądka może być groźne?jeśli tak, to jak dotrwać do października?,czy zrobić badanie wcześniej??jak najszybciej jak to tylko możliwe? czego unikać oprócz alkoholu ,bo to już wiem na pewno!!!?? Pozdrawiam

Należy jeść min 5 posiłków dziennie w odstępach 2-3 h. Unikać tłustych, gazowanych. Jeżeli objawy zamiast ustępować będą się nasilać to wtedy możesz zrobić prywatnie gastro dla świętego spokoju. Co do tego zapalenia (jeżeli to jest to, bo to ciągle hipoteza) to jest to upierdliwe i raczej przewlekłe, trudno to wyleczyć chociaż podobno czasem samo ustępuje. Jest to częste następstwo brak pęcherzyka.