Gość Dorota Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Witam serdecznie. W czasie ciąży wykryłam pod sutkiem mały guzik, niebolesny, jednak nieprzyjemny. Skierowano mnie na usg. Dziś byłam na konsultacji i lekarz zalecił wycięcie go bez zrobienia biopsji. Guzek na usg ma śr 19 mm. Stwierdził, że za chwilę będę w połowie ciąży (jestem w 14 tygodniu) i lepiej wyciąć go niż zastanawiać się co to jest. Czy to bezpieczne? Ma być to w znieczuleniu miejscowym, jednak boję się, że może być coś nie tak. Proszę o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stapler Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zabieg taki wykonany w znieczuleniu miejscowym i dodatkowo w 2 trymestrze jest w pełni bezpieczny dla Pani jak i samego płodu. Jeśli taki zabieg zaleca lekarz to trzeba się niemu poddać. Guzek jest dość duży, bo prawie 2 cm średnicy i wymaga dokładnej diagnostyki histopatologicznej, a nie zwykłej biopsji cienkoigłowej z badaniem cytologicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dorota Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Dziękuję, bardzo pomogła mi ta odpowiedź :) na szczęście jestem już po zabiegu. Nie dość, że bezbolesnym to jeszcze rekonwalescencja nie jest tak bolesna jak myślałam. Teraz czekam tylko na wyniki histopatologii. I z maleństwem też wszystko ok :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi