Gość Kasia Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Witam-) kilka dni temu miałam badanie usg poniewaz pobolewało mnie pod prawym żebrem a czasem i nizej tak w rzucie wyrostka, Badanie wykryło kamyczek ok 4 mm w prawej nerce. Byłam u lekarza i dowiedziałam sie,ze raczej tak małe kamyczki nie powinny bolec a być moze coś już z nerki zeszło i utkneło gdzies w przewodach. Aby dokładnie sprawdzic całosc, lekarz zalecił mi urografie, czytałam o tym badaniu i w zwiazku z tym mam pytanie, czy jest to faktycznie jedyne badanie które najdokładniej wykaze wszystko w układzie moczowym ?czy moze tomograf pokaze to samo ? a ja ominę jakos to całe przygotowanie z oproznianiem i wstrzykiwaniem kontrastu do urografi -) pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość haemophilus Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Najlepszym badaniem będzie właśnie urografia. W tomografii obraz może być trudny do oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nerunia Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 W tomografii również podaje się kontrast. Ja miałam wykonaną tylko tomografię przed operacją wodonercza, chociaż wszyscy lekarze zalecają urografię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Są plusy i minusy obu badań. Zależy co się chce obrazować. Jeśli szukamy *kamyka który schodzi moczowodem* to może wykonać tylko zdjęcie przeglądowe?! Oczywiście żeby był widoczny musi to być kamień uwapniony, czy to w RTG czy w tomografii komputerowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi