Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Ból w okolicy rzepki przy zginaniu kolana

Gość Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od jakiegoś czasu mam problem z prawym kolanem, ból pojawia się po intensywniejszych treningach i zawodach (gram w squasha) ból występuje w dolnej części rzepki przy zgięciu kolana poniżej 90stopni, gdy kolano jest zgięte na maksa lekkie naciśnięcie palcem w tym obszarze jest juz odczuwalne żadne odpoczynki od sportu nie pomagają mniej więcej po tygodniu od zawodów ból jest minimalny lub juz nie ma go w ogóle, jednak zawsze wraca po intensywnym graniu pomóżcie bo nie wiem co z tym teraz robić niestety nie mogę narazie udać się do ortopedy może jakas opaska podrzepkowa by pomogła?? z góry dziękuję za pomoc Daniel

Proszę spróbować zastosować jakiś lekki stabilizator stawu kolanowego jednak wątpię czy przyniesie on efekt. Na pewno trzeba w tej sprawie udać się na bezpośrednią konsultację do ortopedy. Takie objawy mogą świadczyć np. o jakimś uszkodzeniu struktur kolana np. łąkotek, więzadeł.

To ja mam podobnie, oczywiście nie przeszkadza mi to w bieganiu a biegam na 10 km i półmaratony. Zaczęło się po zawodach w biegu na ... 660 m, dzień później biegłem w innych na 13 km i przed startem coś mnie to kolano lekko bolało, ale napiąłem mięśnie kilka razy i przeszło, potem przez maj spokój i w czerwcu po półmaratonie zacząłem intensywne treningi na 10 km i wtedy się zaczęło, w lipcu jeszcze odbyłem 2 konkursy ale wtedy mi to się nie udzielało, dopiero po kilku treningach później, robię więc 6 dni przerwy, jak nie zadziała to idę do ortopedy.