Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Nagły ból łydki podczas wysiłku fizycznego

Gość Bart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W wieku 19-stu lat, wracając ze szkoły, podczas normalnego spaceru, złapał mnie ból lewej łydki, zatrzymałem się, ale po chwili marszu ból powracał. Każda przerwa niwelowała go niemal do zera. Minęły 3 lata a noga nadal boli. JEDYNIE podczas wysiłku. Mogę normalnie chodzić, ale dość wolno. Przy szybkim marszu/bieganiu - łydka boli i muszę się zatrzymać. Czasami jestem w stanie biec bez przerwy 5 minut i dopiero dopada mnie charakterystyczny (porównywalny z *zakwasami*), ból. Byłem u wielu lekarzy, badania krwi (morfologia), ciśnienie, EKG mam w normie, nie mam żadnych innych widocznych objawów, czy to może być zakrzep? Pewien kardiochirurg przepisał mi leki przeciwzakrzepowe, ale potraktował mnie po macoszemu nie przeprowadzając żadnych specjalnych badań... Co powinienem zrobić? Jakie badanie wykonać i jaki byłby orientacyjny koszt takich badań? Czy zakrzep powstaje tak nagle, czy ból nasila się z czasem? Wielu chirurgów wykluczyło u mnie możliwość zakrzepu (choć nie ukrywam, że mój siedzący tryb życia może mieć duży wpływ na rozwój zakrzepów). Pozdrawiam.