Skocz do zawartości
eChirurgia.pl

Powiększone węzły chłonne pachwinowe w ciąży

Gość Kama

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem w 28 tygodniu ciąży, około 2-3 tygodni temu zauważyłam u siebie powiększone węzły chłonne w pachwinie między udem a wargami sromowymi blisko wejścia pochwy. Powiększenie przypomina lekka opuchliznę z wyczuwalnym stwardnieniem, czasem sprawia mi to lekki ból przy chodzeniu -jest to uczucie ucisku w tym miejscu. W ostatnich 3 miesiącach przeszłam kilka większych infekcji pochwy, przeziębień i jestem bardziej niż normalnie osłabiona więć łączyłam to uczucie dyskomfortu właśnie z tymi dolegliwościami i ogólnie z ciąża ale niestety po ostatniej kuracji zauważyłam że mimo wyleczenia infekcji opuchlizna nie ustała i ucisk w tym miejscu również pozostał. Jest to moja druga ciąża, przy pierwszej miałam problemy z hepatopatią ciążową i żylakami odbytu i nie jestem pewna czy ma to związek z moim stanem. Jakie kroki powinnam podjąć w związku z takimi objawami? W kraju mojego zamieszkania ciąża jest kontrolowana jedynie przez położną która nie wykonuje badań poza standardowymi badaniami moczu i krwi oraz skanami płodu i pomiarami, i zaleciła mi poczekać z problemem do rozwiązania gdyż uważa że takie objawy mogą być normalne w moim stanie. Proszę o poradę w tej kwestii i z góry dziękuję z a odpowiedź.